Wydrąż kalarepkę i nafaszeruj ją mielonym mięsem. Wszyscy będą chcieli dokładek
Kalarepka kusi świeżością i delikatnym, lekko ostro-słodkawym smakiem. Warto ją wydrążyć i nafaszerować mielonym mięsem. Takie danie zachwyci niejednego smakosza. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w prosty sposób.
Kalarepka nadziewana mięsem na lekki obiad
Kalarepka przyciąga wzrok seledynowym kolorem i kusi chrupkością. To zdrowe i smaczne warzywo, kiedy jest młode, ma też lekko słodkawy smak. Pełne jest też dobroczynnych składników. Jedzenie kalarepki działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Jest wskazane w profilaktyce antynowotworowej, poprawi wzrok i usuwa toksyny z organizmu.
Kalarepka dostarczy nam także sporej dawki witaminy C, przyspieszy gojenie się ran i nada smaku wielu potrawom. Warto wydrążyć te warzywo i nafaszerować je mięsem mielonym. Duszona kalarepka z takim nadzieniem będzie jak znalazł na wiosenny obiad. Poniżej znajdziesz przepis na to smaczne danie.
Rzeczy na grilla bardzo podrożały. Na co zwracać uwagę przed majówkąJak zrobić kalarepkę faszerowaną mielonym mięsem?
Składniki:
- 4 kalarepki
- ¼ kg ulubionego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- koperek
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od oskrobania kalarepek i ich wydrążenia. Uważaj, żeby nie przeciąć ich na wylot. Cebulę posiekaj i zeszklij. Gdy zmięknie, dosyp bułkę tartą i przesmaż. Teraz zajmij się mięsem mielonym. Wsyp do niego przyprawy, koperek i podsmaż na patelni. Dodaj cebulę i ponownie wymieszaj. Kalarepki nadziewaj mielonym mięsem. Układaj je w rondlu, wlej szklankę wody i posól. Danie duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 25 minut.
Kalarepka pełna pyszności
Kalarepkę nadziewaną mięsem mielonym można też upiec w piekarniku. Kiedy jest już gotowa, można dodatkowo obsypać ją startym żółtym serem i jeszcze przez chwilę pozapiekać. Będzie pysznie smakować, a roztopiony ser sprawi, że daniu trudno będzie się oprzeć.
To warzywo zresztą daje nam wiele kulinarnych możliwości. Będzie smakować nadziewane innymi warzywami lub podane z apetycznym sosem. Taki obiad szybko zniknie ze stołu. Każdy smakosz chętnie sięgnie po dokładkę. Pisaliśmy o kolacji z kapustą w roli głównej. Radziliśmy jak zrobić domowe lody z zaledwie 3 składników.
Źródło: doradcasmaku.pl