Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wydrąż kalarepkę i nafaszeruj ją mielonym mięsem. Wszyscy będą chcieli dokładek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.04.2024 13:15

Wydrąż kalarepkę i nafaszeruj ją mielonym mięsem. Wszyscy będą chcieli dokładek

faszerowana kalarepka
Fot. Canva/truembie

Kalarepka kusi świeżością i delikatnym, lekko ostro-słodkawym smakiem. Warto ją wydrążyć i nafaszerować mielonym mięsem. Takie danie zachwyci niejednego smakosza. Dzięki temu przepisowi zrobisz je w prosty sposób. 

Kalarepka nadziewana mięsem na lekki obiad

Kalarepka przyciąga wzrok seledynowym kolorem i kusi chrupkością. To zdrowe i smaczne warzywo, kiedy jest młode, ma też lekko słodkawy smak. Pełne jest też dobroczynnych składników. Jedzenie kalarepki działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Jest wskazane w profilaktyce antynowotworowej, poprawi wzrok i usuwa toksyny z organizmu.

Kalarepka dostarczy nam także sporej dawki witaminy C, przyspieszy gojenie się ran i nada smaku wielu potrawom. Warto wydrążyć te warzywo i nafaszerować je mięsem mielonym. Duszona kalarepka z takim nadzieniem będzie jak znalazł na wiosenny obiad. Poniżej znajdziesz przepis na to smaczne danie. 

kalarepka
Fot. Canva/NoirChocolate
Rzeczy na grilla bardzo podrożały. Na co zwracać uwagę przed majówką

Jak zrobić kalarepkę faszerowaną mielonym mięsem?

Składniki:

  • 4 kalarepki
  • ¼ kg ulubionego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • koperek
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od oskrobania kalarepek i ich wydrążenia. Uważaj, żeby nie przeciąć ich na wylot. Cebulę posiekaj i zeszklij. Gdy zmięknie, dosyp bułkę tartą i przesmaż. Teraz zajmij się mięsem mielonym. Wsyp do niego przyprawy, koperek i podsmaż na patelni. Dodaj cebulę i ponownie wymieszaj. Kalarepki nadziewaj mielonym mięsem. Układaj je w rondlu, wlej szklankę wody i posól. Danie duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 25 minut. 

Kalarepka pełna pyszności

Kalarepkę nadziewaną mięsem mielonym można też upiec w piekarniku. Kiedy jest już gotowa, można dodatkowo obsypać ją startym żółtym serem i jeszcze przez chwilę pozapiekać. Będzie pysznie smakować, a roztopiony ser sprawi, że daniu trudno będzie się oprzeć. 

To warzywo zresztą daje nam wiele kulinarnych możliwości. Będzie smakować nadziewane innymi warzywami lub podane z apetycznym sosem. Taki obiad szybko zniknie ze stołu. Każdy smakosz chętnie sięgnie po dokładkę. Pisaliśmy o kolacji z kapustą w roli głównej. Radziliśmy jak zrobić domowe lody z zaledwie 3 składników. 

kalarepka
Fot. Canva/AniHobel

Źródło: doradcasmaku.pl