Lepszego krupniku nigdy nie jadłem. Sekret tkwi w przygotowaniu kaszy, każdy powinien go znać
Poznaj najlepszą metodę na krupnik, a już nigdy nie ugotujesz tej zupy inaczej. Sekret jej smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu kaszy. Dowiedz się, jak zrobić to prawidłowo, a cała rodzina doceni doskonały smak zupy.
Najlepszy sposób na krupnik
Kiedy poznałem ten przepis, byłem zdumiony, że za doskonałym smakiem zupy stoi po prostu kasza. A dokładnie – odpowiednia metoda jej przygotowania. Ugotowałem zupę według nowo poznanego sposobu i okazało się, że to naprawdę działa. A krupnik jest doskonały. Nigdy nie jadłem lepszego.
Poznaj tę metodę, ugotuj zupę według niej i zachwyć się jej smakiem. Gwarantuję ci, że podana na obiad zachwyci domowników. Z całą pewnością poproszą o dokładkę, więc od razu ugotuj większą ilość krupniku. Nic się nie zmarnuje.
Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisuSmak tkwi w kaszy
Jak zaznaczyłem na początku, sekretem zupy jest przygotowanie kaszy. Dlatego pod żadnym pozorem nie płucz jej przed ugotowaniem. Wypłuczesz z niej naturalny kleik, który jest niezbędny, by powstał pyszny krupnik. To właśnie dzięki niemu zupa ma idealną konsystencję. Kaszę należy podsmażyć na klarowanym maśle. Dzięki temu krupnik nabierze lepszego smaku i aromatu. Dokładny proces przedstawię ci w przepisie umieszczonym poniżej.
Składniki:
- 800 g kości ze schabu
- 700 g szpondra wołowego
- 3,5 l wody
- 2 marchewki
- 500 g ziemniaków
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- ¼ selera
- 200 g kaszy jęczmiennej
- masło klarowane
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz
- sól
Przepis na krupnik
Do garnka wlej wodę. Włóż do niego umyte mięso i obrane warzywa. Dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość gotuj pod przykryciem na dużym ogniu.
Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz płomień. Po 40 minutach gotowania wyciągnij warzywa i pokrój je w kostkę. Sam wywar z mięsem gotuj przez 1,5 godziny.
W czasie gotowania przygotuj kaszę. W rondlu rozpuść masło klarowane. Następnie wsyp kaszę i podsmażaj, cały czas mieszając. Wlej odrobinę wywaru, zagotuj i odparuj.
Z wywaru wyciągnij mięso i wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj je do miękkości. Następnie dodaj kaszę, pieprz i sól. Całość gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj pokrojone warzywa oraz mięso. Gotuj jeszcze przez chwilę i gotowe. Sprawdź przepis na domowe bułki oraz poznaj przepis na doskonałe danie na grilla.