Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lepszego krupniku nigdy nie jadłem. Sekret tkwi w przygotowaniu kaszy, każdy powinien go znać
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.04.2024 08:14

Lepszego krupniku nigdy nie jadłem. Sekret tkwi w przygotowaniu kaszy, każdy powinien go znać

zupa krupnik
Fot. Canva/ma-k

Poznaj najlepszą metodę na krupnik, a już nigdy nie ugotujesz tej zupy inaczej. Sekret jej smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu kaszy. Dowiedz się, jak zrobić to prawidłowo, a cała rodzina doceni doskonały smak zupy. 

Najlepszy sposób na krupnik

Kiedy poznałem ten przepis, byłem zdumiony, że za doskonałym smakiem zupy stoi po prostu kasza. A dokładnie – odpowiednia metoda jej przygotowania. Ugotowałem zupę według nowo poznanego sposobu i okazało się, że to naprawdę działa. A krupnik jest doskonały. Nigdy nie jadłem lepszego.

Poznaj tę metodę, ugotuj zupę według niej i zachwyć się jej smakiem. Gwarantuję ci, że podana na obiad zachwyci domowników. Z całą pewnością poproszą o dokładkę, więc od razu ugotuj większą ilość krupniku. Nic się nie zmarnuje.

kasza.jpg
Fot. Canva/bhofack2
Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Smak tkwi w kaszy

Jak zaznaczyłem na początku, sekretem zupy jest przygotowanie kaszy. Dlatego pod żadnym pozorem nie płucz jej przed ugotowaniem. Wypłuczesz z niej naturalny kleik, który jest niezbędny, by powstał pyszny krupnik. To właśnie dzięki niemu zupa ma idealną konsystencję. Kaszę należy podsmażyć na klarowanym maśle. Dzięki temu krupnik nabierze lepszego smaku i aromatu. Dokładny proces przedstawię ci w przepisie umieszczonym poniżej.

Składniki:

  • 800 g kości ze schabu
  • 700 g szpondra wołowego
  • 3,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 500 g ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • ¼ selera
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • masło klarowane
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól

Przepis na krupnik

Do garnka wlej wodę. Włóż do niego umyte mięso i obrane warzywa. Dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość gotuj pod przykryciem na dużym ogniu.

Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz płomień. Po 40 minutach gotowania wyciągnij warzywa i pokrój je w kostkę. Sam wywar z mięsem gotuj przez 1,5 godziny. 

W czasie gotowania przygotuj kaszę. W rondlu rozpuść masło klarowane. Następnie wsyp kaszę i podsmażaj, cały czas mieszając. Wlej odrobinę wywaru, zagotuj i odparuj. 

Z wywaru wyciągnij mięso i wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj je do miękkości. Następnie dodaj kaszę, pieprz i sól. Całość gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj pokrojone warzywa oraz mięso. Gotuj jeszcze przez chwilę i gotowe. Sprawdź przepis na domowe bułki oraz poznaj przepis na doskonałe danie na grilla.

kru pnik.jpg
Fot. Canva/Dar1930