Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał, jak robi kotlety schabowe z mielonego mięsa. Kruchość i soczystość nie z tej ziemi
screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube, canva/fotek

Strzelczyk pokazał, jak robi kotlety schabowe z mielonego mięsa. Kruchość i soczystość nie z tej ziemi

12 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na kotlety schabowe z mielonego mięsa. Kotlety są bardzo soczyste i delikatne. Stanowią naprawdę świetną alternatywę dla klasycznych schabowych. Mięso smażone w panierce jest również doskonale chrupiące.

Kotlety schabowe przygotowujemy z kawałka schabu z kością lub bez kości. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube pokazał zupełnie nowy sposób na zrobienie schabowych. Są soczyste, chrupiące i nadzwyczaj pyszne.

Strzelczyk schabowe przygotowuje z mięsa mielonego, a dokładnie z kawałka schabu bez kości. Mięso mieli samodzielnie, nie pozbywa się również niewielkich przerostów tłuszczu. Są one bowiem nośnikiem smaku i dzięki nim schabowe wychodzą bardzo soczyste.

Sekretem doskonałego mięsa, jest jego odpowiednie przygotowanie. Tomasz Strzelczyk na początku wyrabia zmielony schab z solą, pieprzem i odrobiną zimnej wody. W ten sposób spulchnia twarde włókna. Mięsną masę kilkukrotnie rzuca też do miski, żeby pozbyć się powietrza.

Tomasz Strzelczyk kotlety schabowe panieruje w mące, jajkach i bułce tartej. Mąka jest bardzo ważnym składnikiem panierki, dzięki niej panierka mocno trzyma się mięsa , a sam kotlet nie jest przesuszony. Kotlety smaży na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Prezentowane zdjęcia są screenami pochodzącymi z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety schabowe z mielonego schabu

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości

  • 2 jajka

  • bułka tarta do panierowania

  • mąka pszenna do panierowania

  • sól, pieprz

  • zioła prowansalskie

  • olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe z mięsa mielonego?

Schab pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Wlej odrobinę zimnej wody, wsyp sól, pieprz i wyrabiaj ręcznie mięso przez około 3-4 minuty . Masę wyjmij i rzuć nią kilka razy z powrotem do miski, by pozbyć się powietrza.

Jajka rozmieszaj w miseczce z solą i ziołami prowansalskimi. Z mięsnej masy uformuj płaskie kotlety schabowe. Każdy obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.

Przygotuj również wyśmienitą golonkę po polsku przepisu Strzelczyka . Może też skusisz się na zapiekankę ziemniaczaną w sosie pieczarkowo- porowym . Jest idealna na szybki i tani obiad.

Kotlety schabowe
canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kanał Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy