Prawdziwa golonka po polsku Tomasza Strzelczyka. Nikt nie robi lepszej
Golonka po polsku przepisu Tomasza Strzelczyka zachwyci swoim smakiem i delikatnością każdego miłośnika mięsnych potraw. Golonka jest niezwykle soczysta, a mięso dosłownie samo odchodzi od kości. Strzelczyk golonkę zapieka z jabłkami, kiszoną kapustą i ziemniakami, to sekret doskonałego i kompletnego dania.
Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube dzieli się z fanami prostymi przepisami na przepyszne dania. Z tego też kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.
Strzelczyk niedawno pokazał, jak przygotować golonkę po polsku z ziemniakami, jabłkami i kiszoną kapustą. Całe danie wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sama golonka jest niezwykle soczysta i delikatna, a podana z dodatkami tworzy fantastyczną potrawę.
Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent na twardą golonkę wieprzową: najpierw gotuje mięso z dodatkiem ziół i przypraw, następnie nacina i naciera marynatą z miodu i musztardy. Tak przygotowana golonka trafia do piekarnika wraz z jabłkami, ziemniakami i kiszoną kapustą.
Golonka po polsku przepisu Tomasza Strzelczyka. Golonka zapieczona z ziemniakami, kapustą i jabłkami zachwyci każdego smakosza
Składniki:
2 duże golonki wieprzowe
główka czosnku
2 cebule białe
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka stołowa pieprzu mielonego
posolony wrzątek (na 1 kg mięsa 1 łyżka soli)
Składniki na marynatę:
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki musztardy delikatesowej
Dodatkowo:
3 duże jabłka
4 młode ziemniaki
cebula
2 garście kiszonej kapusty
szczypta majeranku
sól, pieprz
szczypta suszonego czosnku w płatkach
Jak przygotować wyśmienitą golonkę po polsku? Golonka jest soczysta i bardzo aromatyczna
Golonkę umyj, oczyść, przełóż do garnka, następnie dodaj czosnek, cebule, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony. Całość zalej posolonym wrzątkiem według proporcji 1 kg mięsa to 1 łyżka soli, przykryj i gotuj 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Po tym czasie golonki przełóż na głębszą blachę do pieczenia, następnie ponacinaj je delikatnie i nasmaruj dokładnie marynatą z miodu i musztardy, odstaw. Jabłka i ziemniaki pokrój w plastry i poukładaj je obok golonek. Dodaj pokrojoną w słupki cebulę, całość oprósz suszonym majerankiem, solą, pieprzem, suszonym czosnkiem.
Na górę wyłóż kiszoną kapustę. Blachę wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, piecz 2,5- 3 godziny, smacznego.
Poznaj również przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety mielone bez bułki oraz na filety z kurczaka nadziewane bobem, każdy będzie prosił o dokładkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
Jak zrobić schabowe z kością? Krótki poradnik, który wszystko wyjaśnia
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube