Stworzone na Sylwestra, śledziki z rodzynkami i cebulą
Śledzie na słodko są miłą odmianą od ryb w wyrazistych marynatach i pełnych charakteru sosach na bazie majonezu. Karmelizowana cebulka doskonale łączy się ze smakiem rodzynek i daktyli. Razem tworzą wyjątkowe trio, które przyjemnie kontrastuje z lekko słonym mięsem. Spróbujcie koniecznie.
Wielu już było u nas pomysłów na śledzie. Niektóre z nich takie jak sałatka warstwowa czy śledź curry zrobią furorę na imprezach. Słodka wersja tej ryby również sprawdzi się na spotkania w gronie znajomych. Goście będą prosić o dokładkę.
Przepis na delikatne śledzie z cebulką i rodzynkami
Składniki:
-
8 płatów śledziowych, najlepiej matiasów
-
6 cebul
-
po dwie garście rodzynek i daktyli
-
4 liście laurowe
-
300 ml oleju rzepakowego + do smażenia
Przygotowanie:
Cebule obieramy, kroimy je w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę na niewielkim ogniu. Chcemy, by cebula się skarmelizowała.
Śledzie płuczemy z soli, a następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Wystudzoną cebulę przekładamy do miski, dodajemy rodzynki i przekrojone na pół daktyle oraz śledzie pokrojone na kawałki.
Mieszamy wszystko ostrożnie z olejem. Całość przekładamy do słoika i odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki. Podajemy z chlebem lub z ziemniakami.
Wskazówka: w ten sam sposób możecie przyrządzić pokrojone w paseczki boczniaki. Nie myjcie ich tylko — wystarczy przetrzeć ewentualne zabrudzenia ręcznikiem papierowym.
Źródło zdjęcia: canva/Ira Taskova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: olgasmile