Smakosze.pl Porady Surowe czy ugotowane - jak zamrozić pierogi z jagodami?
Pierogi z jagodami
Canva / NataGolubnycha

Surowe czy ugotowane - jak zamrozić pierogi z jagodami?

24 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pierogi z jagodami potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Niektórzy mogliby zajadać się nimi nieustannie. Nadwyżkę pierogów warto zamrozić. Możemy tak zrobić zarówno z surowymi specjałami, jak i ugotowanymi.

Nie da się ukryć, że pierogi z jagodami zajmują szczególne miejsce wśród kulinarnych smakołyków z naszej rodzimej kuchni. Każdy smakosz powinien wiedzieć, jak prawidłowo je mrozić. Okazuje się, że jest to banalnie proste.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak mrozić pierogi z jagodami?

Bez wątpienia pierogi na stałe wpisały się w polską kuchnię. Jakiś czas temu na naszym portalu gościły specjały wypełnione truskawkowym nadzieniem . Dziś pod lupę weźmiemy pierogi z jagodami. Skupimy się głównie na kwestii ich mrożenia.

Surowe pierogi z jagodami należy umieścić na tacce i umieszczamy w zamrażarce. Kiedy będą już twarde, wówczas przekładamy je do woreczków . Po ugotowaniu będą gotowe do spożycia. W zamrażarce możemy trzymać je maksymalnie przez pół roku.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamrozić także ugotowane pierogi. W takiej sytuacji postępujemy tak samo jak z surowymi specjałami . Jednak wcześniej musimy poczekać aż pierogi ostygną.

Prosty przepis na pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami są bardzo proste w przygotowaniu. Na początku musimy przyrządzić ciasto. Jakiś czas temu podawaliśmy niezawodny przepis na elastyczną bazę pod pierogi . Co będzie nam potrzebne do zrobienia farszu?

  • 200 g jagód

  • 15 g mąki

Jagody starannie myjemy i osuszamy w ręcznikach papierowych. Rozkładamy je na tacce i oprószamy mąką . Możemy je także wzbogacić o odrobinę cukru. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Tak przygotowane jagody umieszczamy na krążkach z ciasta i lepimy pierogi. Smakołyki wstawiamy do wrzącej wody. Po ich wypłynięciu na powierzchnię odliczamy 2 minuty. Kiedy czas dobiegnie końca, nasze pierogi będą gotowe . Najlepiej przygotowywać je partiami.

Pyszne pierogi z jagodami
Pyszne pierogi z jagodami

Canva / peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij przepis; Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl