Surowe czy ugotowane - jak zamrozić pierogi z jagodami?
Pierogi z jagodami potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Niektórzy mogliby zajadać się nimi nieustannie. Nadwyżkę pierogów warto zamrozić. Możemy tak zrobić zarówno z surowymi specjałami, jak i ugotowanymi.
Nie da się ukryć, że pierogi z jagodami zajmują szczególne miejsce wśród kulinarnych smakołyków z naszej rodzimej kuchni. Każdy smakosz powinien wiedzieć, jak prawidłowo je mrozić. Okazuje się, że jest to banalnie proste.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak mrozić pierogi z jagodami?
Bez wątpienia pierogi na stałe wpisały się w polską kuchnię. Jakiś czas temu na naszym portalu gościły specjały wypełnione truskawkowym nadzieniem . Dziś pod lupę weźmiemy pierogi z jagodami. Skupimy się głównie na kwestii ich mrożenia.
Surowe pierogi z jagodami należy umieścić na tacce i umieszczamy w zamrażarce. Kiedy będą już twarde, wówczas przekładamy je do woreczków . Po ugotowaniu będą gotowe do spożycia. W zamrażarce możemy trzymać je maksymalnie przez pół roku.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamrozić także ugotowane pierogi. W takiej sytuacji postępujemy tak samo jak z surowymi specjałami . Jednak wcześniej musimy poczekać aż pierogi ostygną.
Prosty przepis na pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami są bardzo proste w przygotowaniu. Na początku musimy przyrządzić ciasto. Jakiś czas temu podawaliśmy niezawodny przepis na elastyczną bazę pod pierogi . Co będzie nam potrzebne do zrobienia farszu?
-
200 g jagód
-
15 g mąki
Jagody starannie myjemy i osuszamy w ręcznikach papierowych. Rozkładamy je na tacce i oprószamy mąką . Możemy je także wzbogacić o odrobinę cukru. Wszystko zależy od naszych preferencji.
Tak przygotowane jagody umieszczamy na krążkach z ciasta i lepimy pierogi. Smakołyki wstawiamy do wrzącej wody. Po ich wypłynięciu na powierzchnię odliczamy 2 minuty. Kiedy czas dobiegnie końca, nasze pierogi będą gotowe . Najlepiej przygotowywać je partiami.
Canva / peredniankina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij przepis; Kwestia smaku