Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej
Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Roślinna mieszanka pojawia się na naszych talerzach w różnych wydaniach. Tym razem sięgniemy po przepis na fantastyczną surówką z kapusty pekińskiej.
Jakie sekrety skrywa niepozorna surówka z kapusty pekińskiej?
Nie da się ukryć, że surówka należy do grona kultowych dodatków obiadowych. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie kotletów i ziemniaków bez jej towarzystwa. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na surówkę z pora . Dziś sięgniemy po inne warzywo.
Surówka z kapusty pekińskiej powinna sprostać wymaganiom smakoszy o wymagającym podniebieniu. Obok takiego frykasa nie sposób przejść obojętnie. Jednak fantastyczny smak to nie wszystko. Kapusta pekińska jest bardzo zdrowa i warto dodać ją do codziennego jadłospisu .
Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Medme, kapusta pekińska pozytywnie wpływa układ nerwowy, kości, stawy, wzrok oraz serce . Surówka na bazie tej rośliny jest pełna ważnych składników odżywczych. Zalicza się do nich:
-
witamina C
-
witamina K
-
witamina A
-
wapń
-
potas
-
żelazo
-
błonnik
-
kwas foliowy
-
pirydoksyny
(Canva.com / Janna Danilova)
Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w przygotowaniu
Surówka w tej odsłonie nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Przepis jest banalny i nawet smakosze, którzy unikają kulinarnych aktywności, sobie z nim poradzą . Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
kapusta pekińska
-
2 jabłka
-
2 marchewki
-
60 g jogurtu naturalnego
-
60 g majonezu
-
30 g posiekanej natki pietruszki
-
sok z cytryny
-
ząbek czosnku
-
sól
-
pieprz
Na początku kapustę myjemy i osuszamy. Pozbywamy się wierzchnich części, głąba i grubych nasad liści. Całe warzywo drobno szatkujemy . Umieszczamy je w misce. Marchewki i jabłka obieramy. Z owoców wycinamy gniazda nasienne. Oba składniki ścieramy na tarce o sporych oczkach.
Starte produkty dodajemy do kapusty. Wzbogacamy wszystko o sok z cytryny, natkę pietruszki oraz wyciśnięty czosnek. Całość mieszamy z majonezem i jogurtem . Nasza surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy doprawić ją do smaku.
Surówka w tym wydaniu powinna starczyć nam na kilka dni zajadania. Warto po nią sięgnąć nawet jako po przekąskę. Należy przechowywać ją w lodówce. Dobrze sprawdzi się w roli dodatku do kotletów ziemniaczanych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Medme; Kuchnia Domowa