Smakosze.pl Przepisy Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej
Canva.com / mayina

Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej

14 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Roślinna mieszanka pojawia się na naszych talerzach w różnych wydaniach. Tym razem sięgniemy po przepis na fantastyczną surówką z kapusty pekińskiej.

Jakie sekrety skrywa niepozorna surówka z kapusty pekińskiej?

Nie da się ukryć, że surówka należy do grona kultowych dodatków obiadowych. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie kotletów i ziemniaków bez jej towarzystwa. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na surówkę z pora . Dziś sięgniemy po inne warzywo.

Surówka z kapusty pekińskiej powinna sprostać wymaganiom smakoszy o wymagającym podniebieniu. Obok takiego frykasa nie sposób przejść obojętnie. Jednak fantastyczny smak to nie wszystko. Kapusta pekińska jest bardzo zdrowa i warto dodać ją do codziennego jadłospisu .

Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Medme, kapusta pekińska pozytywnie wpływa układ nerwowy, kości, stawy, wzrok oraz serce . Surówka na bazie tej rośliny jest pełna ważnych składników odżywczych. Zalicza się do nich:

  • witamina C

  • witamina K

  • witamina A

  • wapń

  • potas

  • żelazo

  • błonnik

  • kwas foliowy

  • pirydoksyny

(Canva.com / Janna Danilova)

Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w przygotowaniu

Surówka w tej odsłonie nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Przepis jest banalny i nawet smakosze, którzy unikają kulinarnych aktywności, sobie z nim poradzą . Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • kapusta pekińska

  • 2 jabłka

  • 2 marchewki

  • 60 g jogurtu naturalnego

  • 60 g majonezu

  • 30 g posiekanej natki pietruszki

  • sok z cytryny

  • ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

Na początku kapustę myjemy i osuszamy. Pozbywamy się wierzchnich części, głąba i grubych nasad liści. Całe warzywo drobno szatkujemy . Umieszczamy je w misce. Marchewki i jabłka obieramy. Z owoców wycinamy gniazda nasienne. Oba składniki ścieramy na tarce o sporych oczkach.

Starte produkty dodajemy do kapusty. Wzbogacamy wszystko o sok z cytryny, natkę pietruszki oraz wyciśnięty czosnek. Całość mieszamy z majonezem i jogurtem . Nasza surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy doprawić ją do smaku.

Surówka w tym wydaniu powinna starczyć nam na kilka dni zajadania. Warto po nią sięgnąć nawet jako po przekąskę. Należy przechowywać ją w lodówce. Dobrze sprawdzi się w roli dodatku do kotletów ziemniaczanych .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Medme; Kuchnia Domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy