Smakosze.pl
Kotlety z ziemniaków są przepyszne

Canva.com / Timolina

Najlepszy przepis na aromatyczne kotlety ziemniaczane

10 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety można przygotować na różne sposoby. Zazwyczaj smakosze sięgają po ich schabową lub mieloną odmianę. Tym razem warto postawić na ziemniaki. Obok nich wystąpią kurkuma i curry. Kotlety w tej odsłonie z pewnością przypadną do gustu najbliższym

Smakowite kotlety z ziemniaków potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy szybko wyczyszczą z nich talerze. Przepis na kotlety w tej wyjątkowym wydaniu jest banalnie prosty.

Kotlety z ziemniaków zaskoczą domowników

Nie da się ukryć, że kotlety często goszczą na naszych stołach. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na przysmak w musztardowo-ketchupowej marynacie. Dziś sięgniemy po specjał, który można przygotować z ziemniaków po obiedzie.

Wyborne kotlety z ziemniaków zawdzięczają swój niecodzienny smak dodatkowi dwóch przypraw. Mowa o curry i kurkumie. Właśnie dzięki nim kotlety są pokusą nie do odparcia. Obok nich znajdziemy produkty, które większość z nas ma we własnej kuchni.

Kotlety w tej niecodziennej odsłonie są bardzo proste w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Nawet osoby, które na co dzień unikają kulinarnych aktywności, nie będą miały problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 300 g ugotowanych ziemniaków

  • 10 g curry

  • 3 g kurkumy

  • 30 ml oliwy

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 30 g posiekanej natki pietruszki

  • 15 g posiekanego koperku

  • jajko

  • bułka tarta

  • masło klarowane

(Canva.com / Timolina)

Ziemniaczane kotlety smakują obłędnie

Kotlety w znacznej mierze składają się z ziemniaków. Najlepiej wykorzystać bulwy, których nie daliśmy razy zjeść podczas obiadu. Na początku ziemniaki ubijamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.

W trakcie smażenia cebulę wzbogacamy o wyciśnięte ząbki czosnku, curry oraz kurkumę. Po przestygnięciu dodajemy wszystko do naszych ziemniaków. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Całość wzbogacamy o posiekaną pietruszkę, koperek, cztery łyżki bułki tartej, odrobinę soli i pieprzu.

Do masy dodajemy jajko i wszystko starannie mieszamy. Baza na kotlety powinna być jednolita. Formujemy z niej owalne placuszki, które obtaczamy w bułce tartej. Wykładamy je na rozgrzane masło. Kotlety ziemniaczane smażymy z każdej strony na złocisty kolor. 

Przeważnie każda ze stron potrzebuje około 4 minut. Po tym czasie nasze kotlety powinny już być gotowe. Warto zaserwować ją z dobrą surówką. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na smakołyk na bazie buraków. Kotlety ziemniaczane możemy również wzbogacić o groszek konserwowy lub kukurydzę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ciasto naleśnikowe wylewane na patelnie

Przepisy

Naleśniki korzenne krok po kroku - idealne na śniadanie

Czytaj więcej >
Kaszanka z grilla

Przepisy

Kaszanka na grilla z warzywami według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >