Kotlety z ziemniaków są przepyszne
Canva.com / Timolina

Najlepszy przepis na aromatyczne kotlety ziemniaczane

Kotlety można przygotować na różne sposoby. Zazwyczaj smakosze sięgają po ich schabową lub mieloną odmianę. Tym razem warto postawić na ziemniaki. Obok nich wystąpią kurkuma i curry. Kotlety w tej odsłonie z pewnością przypadną do gustu najbliższym.

Smakowite kotlety z ziemniaków potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy szybko wyczyszczą z nich talerze. Przepis na kotlety w tej wyjątkowym wydaniu jest banalnie prosty.

Kotlety z ziemniaków zaskoczą domowników

Nie da się ukryć, że kotlety często goszczą na naszych stołach. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na przysmak w musztardowo-ketchupowej marynacie. Dziś sięgniemy po specjał, który można przygotować z ziemniaków po obiedzie.

Wyborne kotlety z ziemniaków zawdzięczają swój niecodzienny smak dodatkowi dwóch przypraw. Mowa o curry i kurkumie. Właśnie dzięki nim kotlety są pokusą nie do odparcia. Obok nich znajdziemy produkty, które większość z nas ma we własnej kuchni.

Kotlety w tej niecodziennej odsłonie są bardzo proste w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Nawet osoby, które na co dzień unikają kulinarnych aktywności, nie będą miały problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?

5 najzdrowszych grzybów na świecie5 najzdrowszych grzybów na świecieCzytaj dalej



  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 10 g curry
  • 3 g kurkumy
  • 30 ml oliwy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g posiekanej natki pietruszki
  • 15 g posiekanego koperku
  • jajko
  • bułka tarta
  • masło klarowane

Kotlety ziemniaczane

(Canva.com / Timolina)

Ziemniaczane kotlety smakują obłędnie

Kotlety w znacznej mierze składają się z ziemniaków. Najlepiej wykorzystać bulwy, których nie daliśmy razy zjeść podczas obiadu. Na początku ziemniaki ubijamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.

W trakcie smażenia cebulę wzbogacamy o wyciśnięte ząbki czosnku, curry oraz kurkumę. Po przestygnięciu dodajemy wszystko do naszych ziemniaków. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Całość wzbogacamy o posiekaną pietruszkę, koperek, cztery łyżki bułki tartej, odrobinę soli i pieprzu.

Do masy dodajemy jajko i wszystko starannie mieszamy. Baza na kotlety powinna być jednolita. Formujemy z niej owalne placuszki, które obtaczamy w bułce tartej. Wykładamy je na rozgrzane masło. Kotlety ziemniaczane smażymy z każdej strony na złocisty kolor.

Przeważnie każda ze stron potrzebuje około 4 minut. Po tym czasie nasze kotlety powinny już być gotowe. Warto zaserwować ją z dobrą surówką. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na smakołyk na bazie buraków. Kotlety ziemniaczane możemy również wzbogacić o groszek konserwowy lub kukurydzę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł