Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na aromatyczne kotlety ziemniaczane
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 10.03.2021 01:00

Najlepszy przepis na aromatyczne kotlety ziemniaczane

Kotlety z ziemniaków są przepyszne
Canva.com / Timolina

Smakowite kotlety z ziemniaków potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy szybko wyczyszczą z nich talerze. Przepis na kotlety w tej wyjątkowym wydaniu jest banalnie prosty.

Kotlety z ziemniaków zaskoczą domowników

Nie da się ukryć, że kotlety często goszczą na naszych stołach. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na przysmak w musztardowo-ketchupowej marynacie. Dziś sięgniemy po specjał, który można przygotować z ziemniaków po obiedzie.

Wyborne kotlety z ziemniaków zawdzięczają swój niecodzienny smak dodatkowi dwóch przypraw. Mowa o curry i kurkumie. Właśnie dzięki nim kotlety są pokusą nie do odparcia. Obok nich znajdziemy produkty, które większość z nas ma we własnej kuchni.

Kotlety w tej niecodziennej odsłonie są bardzo proste w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Nawet osoby, które na co dzień unikają kulinarnych aktywności, nie będą miały problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 300 g ugotowanych ziemniaków

  • 10 g curry

  • 3 g kurkumy

  • 30 ml oliwy

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 30 g posiekanej natki pietruszki

  • 15 g posiekanego koperku

  • jajko

  • bułka tarta

  • masło klarowane

(Canva.com / Timolina)

Ziemniaczane kotlety smakują obłędnie

Kotlety w znacznej mierze składają się z ziemniaków. Najlepiej wykorzystać bulwy, których nie daliśmy razy zjeść podczas obiadu. Na początku ziemniaki ubijamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.

W trakcie smażenia cebulę wzbogacamy o wyciśnięte ząbki czosnku, curry oraz kurkumę. Po przestygnięciu dodajemy wszystko do naszych ziemniaków. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Całość wzbogacamy o posiekaną pietruszkę, koperek, cztery łyżki bułki tartej, odrobinę soli i pieprzu.

Do masy dodajemy jajko i wszystko starannie mieszamy. Baza na kotlety powinna być jednolita. Formujemy z niej owalne placuszki, które obtaczamy w bułce tartej. Wykładamy je na rozgrzane masło. Kotlety ziemniaczane smażymy z każdej strony na złocisty kolor. 

Przeważnie każda ze stron potrzebuje około 4 minut. Po tym czasie nasze kotlety powinny już być gotowe. Warto zaserwować ją z dobrą surówką. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na smakołyk na bazie buraków. Kotlety ziemniaczane możemy również wzbogacić o groszek konserwowy lub kukurydzę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram