Ciasto drożdżowe wyjdzie idealnie
Canva.com / Dar1930

Sposób na przedłużenie świeżości ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe jest na lada smakołykiem, który często gości na naszych stołach. Niektórzy mogliby zajadać je praktycznie codziennie. Czasami pomimo naszych starać ciasto drożdżowe szybko staje się suche. Kluczowy jest dodatek w postaci tłuszczu.

Smakowite ciasto drożdżowe niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Wielu smakoszy przygotowuje je samodzielnie według dobrze znanych receptur. Just teraz przekonaj się, co należy zrobić, by ciasto drożdżowe dłużej zachowało świeżość.

Ciasto drożdżowe wyjdzie jeszcze lepsze

Nie da się ukryć, że ciasto drożdżowe jest jednym z najbardziej kultowych deserów. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby kawałek takiego specjału. Niedawno przedstawialiśmy przepis na ciasto drożdżowe w ekspresowej odsłonie.

Ciasto drożdżowe może być świeże i miękkie nawet przez 4 dni od upieczenia. Oczywiście wcześniej trzeba je przygotować w odpowiedni sposób. Jeśli chcemy, aby nasze ciasto drożdżowe dłużej było kuszącym przysmakiem, powinniśmy dodać do niego trochę więcej tłuszczu.

To właśnie tłuszcz sprawia, że ciasto drożdżowe jest takie miękkie. Przez zbyt małą zawartość tego składnika nasz wypiek może być suchy i nieprzyjemny w konsystencji. Rzecz jasna dodając tłuszcz, musimy pamiętać o kilku ważnych detalach.

Wyjątkowi goście w MasterChef JuniorWyjątkowi goście w MasterChef JuniorCzytaj dalej

Przygotowując ciasto drożdżowe, najlepiej wzbogacać je o masło. Dzięki niemu osiągniemy najbardziej smakowity rezultat. Masło należy dodawać do reszty składników w formie płynnej. Tylko roztopiony produkt odpowiednio się z nimi połączy.

Tłuszcz najlepiej dodawać do ciasta na samym końcu. Wówczas woda lepiej się połączy z wodą i oba składniki wytworzą gluten, który sprawi, że nasz specjał będzie miał o wiele lepszą konsystencję. Co jeszcze jest istotne podczas przygotowywania ciasta drożdżowego?

Ciasto drożdżowe przed pieczeniem

(Canva.com / marcobir)

Porady, dzięki którym nasze ciast drożdżowe wyjdzie idealnie

Nie od dziś wiadomo, że ciasto drożdżowe rządzi się swoimi prawami. Jakiś czas temu zdradzaliśmy sekret, dzięki któremu uzyskamy idealny kolor wypieku. Podstawową zasadą jest łączenie składników o temperaturze pokojowej. Należy też zachowywać proporcje wskazane w przepisie.

Ciasto drożdżowe nie lubi pospiechu. Kiedy chcemy je przygotować, najlepiej wybrać do tego spokojny dzień. Wówczas nie będziemy się nadmiernie śpieszyć i popełnimy mniej błędów. Ciasto drożdżowe źle znosi nagłe zmiany temperatur. Dlatego po zakończeniu pieczenia, wyłączamy grzanie i zostawiamy nasz wypiek na trochę w piecu.

Gdy nasze ciasto drożdżowe już się upiekło i wyjęliśmy je z piekarnika, odstawiamy je do przestygnięcia. Wyjmowanie z foremki gorącego smakołyku, może sprawić, że nasze starania zakończą się zakalcem. Z ciastem drożdżowym trzeba obchodzić się delikatnie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy; Beszamel; Niebo na talerzu

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł