Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Sposób na przedłużenie świeżości ciasta drożdżowego
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:54

Sposób na przedłużenie świeżości ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe wyjdzie idealnie
Canva.com / Dar1930

Smakowite ciasto drożdżowe niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Wielu smakoszy przygotowuje je samodzielnie według dobrze znanych receptur. Just teraz przekonaj się, co należy zrobić, by ciasto drożdżowe dłużej zachowało świeżość.  

Ciasto drożdżowe wyjdzie jeszcze lepsze

Nie da się ukryć, że ciasto drożdżowe jest jednym z najbardziej kultowych deserów. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby kawałek takiego specjału. Niedawno przedstawialiśmy przepis na ciasto drożdżowe w ekspresowej odsłonie.

Ciasto drożdżowe może być świeże i miękkie nawet przez 4 dni od upieczenia. Oczywiście wcześniej trzeba je przygotować w odpowiedni sposób. Jeśli chcemy, aby nasze ciasto drożdżowe dłużej było kuszącym przysmakiem, powinniśmy dodać do niego trochę więcej tłuszczu.

To właśnie tłuszcz sprawia, że ciasto drożdżowe jest takie miękkie. Przez zbyt małą zawartość tego składnika nasz wypiek może być suchy i nieprzyjemny w konsystencji. Rzecz jasna dodając tłuszcz, musimy pamiętać o kilku ważnych detalach.  

Przygotowując ciasto drożdżowe, najlepiej wzbogacać je o masło. Dzięki niemu osiągniemy najbardziej smakowity rezultat. Masło należy dodawać do reszty składników w formie płynnej. Tylko roztopiony produkt odpowiednio się z nimi połączy

Tłuszcz najlepiej dodawać do ciasta na samym końcu. Wówczas woda lepiej się połączy z wodą i oba składniki wytworzą gluten, który sprawi, że nasz specjał będzie miał o wiele lepszą konsystencję. Co jeszcze jest istotne podczas przygotowywania ciasta drożdżowego?

(Canva.com / marcobir)

Porady, dzięki którym nasze ciast drożdżowe wyjdzie idealnie

Nie od dziś wiadomo, że ciasto drożdżowe rządzi się swoimi prawami. Jakiś czas temu zdradzaliśmy sekret, dzięki któremu uzyskamy idealny kolor wypieku. Podstawową zasadą jest łączenie składników o temperaturze pokojowej. Należy też zachowywać proporcje wskazane w przepisie.

Ciasto drożdżowe nie lubi pospiechu. Kiedy chcemy je przygotować, najlepiej wybrać do tego spokojny dzień. Wówczas nie będziemy się nadmiernie śpieszyć i popełnimy mniej błędów. Ciasto drożdżowe źle znosi nagłe zmiany temperatur. Dlatego po zakończeniu pieczenia, wyłączamy grzanie i zostawiamy nasz wypiek na trochę w piecu.

Gdy nasze ciasto drożdżowe już się upiekło i wyjęliśmy je z piekarnika, odstawiamy je do przestygnięcia. Wyjmowanie z foremki gorącego smakołyku, może sprawić, że nasze starania zakończą się zakalcem. Z ciastem drożdżowym trzeba obchodzić się delikatnie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy; Beszamel; Niebo na talerzu 

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto