Surówka z buraków, jabłka i cebuli
Buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Z buraków można też przygotować pyszną surówkę, która również będzie idealnie pasować do dań mięsnych. Zobacz jak zrobić surówkę z buraków, jabłka i cebuli.
Buraki mają mnóstwo zalet. Są smaczne, zdrowe i tanie. Z tego powodu dość często pojawiają się w naszym jadłospisie. Najpopularniejsze są klasyczne, starte buraczki. Jednak z ugotowanych lub upieczonych buraków można też przygotować wyrazistą w smaku sałatkę.
Buraki lepiej jest upiec niż ugotować, bo w większym stopniu zachowają walory zdrowotne, a także smak i aromat. Najpierw trzeba je dokładnie wyszorować, potem zawinąć w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka i piec ok. 1,5 godziny w 200 st. C.
Przepis na surówkę z buraków, jabłka i cebuli
Składniki:
-
4-5 buraków upieczonych lub ugotowanych
-
1 jabłko
-
mała cebula
-
2 łyżki octu winnego
-
1 łyżeczka miodu
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z buraków
Upieczone lub ugotowane buraki wystudź, obierz ze skórki. Zetrzyj na dużych oczkach, ewentualnie pokrój w niedużą kostkę.
Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz z łupin, pokrój w małą kostkę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Buraczki wymieszaj z jabłkiem i cebulą. Oprósz solą i pieprzem, dodaj ocet winny, miód i oliwę z oliwek, wymieszaj.
Więcej inspiracji na potrawy z buraków znajdziesz na naszej stronie. Zobacz na przykład jak zrobić kotlety z buraka i kaszy albo jak zrobić sok z kiszonych buraków .
Źródło zdjęcia: canva/Qwart
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia-domowa