Jak zrobić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków to nie tylko smaczny, ale również zdrowy napój. Zdecydowanie warto włączyć go do naszego codziennego menu. Poniżej zdradzamy, jak przygotować tę wartościową miksturę.
Sok z kiszonych buraków to tani, smaczny i zdrowy napój, który zdecydowanie warto mieć pod ręką. Mikstura nie tylko ugasi nasze pragnienie, ale również dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych oraz witamin.
Napój jest prawdziwą skarbnicą żelaza, dlatego działa krwiotwórczo. Jest szczególnie zalecany osobom, które borykają się z anemią. Natomiast dzięki dużej zawartości błonnika sok z kiszonych buraków wspomaga naszą koncentrację oraz po prostu dodaje energii. Jak go przygotować.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sok z kiszonych buraków
Składniki:
kilogram buraków
6 ząbków czosnku
2 litry przegotowanej wody
ziele angielskie
liście laurowe
sól (łyżka na litr wody)
Sposób wykonania:
Umyj buraki, obierz i pokrój w grube plastry. Ułóż warzywo w słoiku, przekładając czosnkiem oraz przyprawami. Całość zalej wodą z solą.
Tak przygotowane buraki odstaw na około tydzień w zaciemnione miejsce. Po tym czasie odcedź zakwas i przelej go do czystego słoika. Sok przechowuj w lodówce. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj również buraków! Będą stanowić doskonały dodatek do drugich dań!
Na naszej stronie znajdziecie również inne ciekawe przepisy na przetwory. Niedawno pisaliśmy m.in. o kiszonej marchewce oraz podawaliśmy przepis na pyszną sałatkę z buraków na zimę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: parenting