Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-17T151408.450

canva/Madeleine_Steinbach

Jak zrobić sok z kiszonych buraków?

17 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sok z kiszonych buraków to nie tylko smaczny, ale również zdrowy napój. Zdecydowanie warto włączyć go do naszego codziennego menu. Poniżej zdradzamy, jak przygotować tę wartościową miksturę.

Sok z kiszonych buraków to tani, smaczny i zdrowy napój, który zdecydowanie warto mieć pod ręką. Mikstura nie tylko ugasi nasze pragnienie, ale również dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych oraz witamin.

Napój jest prawdziwą skarbnicą żelaza, dlatego działa krwiotwórczo. Jest szczególnie zalecany osobom, które borykają się z anemią. Natomiast dzięki dużej zawartości błonnika sok z kiszonych buraków wspomaga naszą koncentrację oraz po prostu dodaje energii. Jak go przygotować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sok z kiszonych buraków

Składniki:

  • kilogram buraków

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 litry przegotowanej wody

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • sól (łyżka na litr wody)

Projekt bez tytułu - 2021-08-17T221700.390

Obłędne pierogi z ziemniaczanym farszem

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Umyj buraki, obierz i pokrój w grube plastry. Ułóż warzywo w słoiku, przekładając czosnkiem oraz przyprawami. Całość zalej wodą z solą.

Tak przygotowane buraki odstaw na około tydzień w zaciemnione miejsce. Po tym czasie odcedź zakwas i przelej go do czystego słoika. Sok przechowuj w lodówce. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj również buraków! Będą stanowić doskonały dodatek do drugich dań!

Na naszej stronie znajdziecie również inne ciekawe przepisy na przetwory. Niedawno pisaliśmy m.in. o kiszonej marchewce oraz podawaliśmy przepis na pyszną sałatkę z buraków na zimę.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: parenting

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >