Surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Przepis krok po kroku
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu to pomysł na lekką, świeżą, wiosenną i uniwersalny dodatek, który będzie się świetnie komponował z każdym daniem mięsnym i jarskim. Już teraz poznaj przepis na wyśmienitą surówkę, w której główną rolę gra czerwona kapusta.
Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulką i oliwą to lekkie i pyszne połączenie, dzięki któremu urozmaicisz każdy obiad. Surówka doprawiona również natką pietruszki i sokiem z cytryny ma świeżą nutę, której nie oprze się nawet największy niejadek.
Surówkę podaję głównie do wołowiny, kotletów mielonych, schabowych, kopytek , klusek śląskich. Świetnie smakuje również z kotlecikami warzywnymi, plackami ziemniaczanymi ze śmietaną i do wielu innych potraw.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką i ogórkiem, z surówką z czerwonej kapusty i kluskami smakują wyśmienicie.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty do obiadu
Składniki na 3-4 porcje:
-
pół główki małej kapusty czerwonej
-
mała cebula czerwona
-
małe jabłko
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
łyżeczka cukru
-
łyżeczka soku z cytryny
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty do obiadu?
Poszatkuj kapustę, posiekaj drobno cebulę, posyp ją cukrem i odstaw na chwilę. Jabłko obierz, zetrzyj a tarce i skrop sokiem z cytryny.
Źródło zdjęcia: canva/Tolgataz Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski, wymieszaj, wlej oliwę, oprósz posiekaną zieleniną i dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówkę podaj od razu, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent
-
Prosty przepis na rosół na białej kiełbasie. Idealne danie na Poniedziałek Wielkanocny
-
Obłędna pasta z kiełbasy do chleba. Idealny pomysł na wykorzystanie świątecznych resztek