Surówka z młodej kapusty od cioci Grażyny. Smakuje lepiej niż z restauracji
Sezon na młodą kapustę trwa od końca maja do sierpnia. W tym czasie warto więc przygotować z niej wiele smacznych potraw, w tym surówkę z młodej kapusty. Zamiast majonezu, czy śmietany, dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i kwasek cytrynowy, a cała rodzina będzie zachwycona.
Surówka z młodej kapusty jest smacznym i zdrowym dodatkiem obiadowym. Klasyczna surówka jest jednak dość lekka i delikatna, ale dzięki jednej sztuczce nabiera charakteru. Ciocia Grażyna dodaje do niej sok z cytryny i szczyptę kwasku cytrynowego, przez co tradycyjna potrawa nabiera zupełnie nowego smaku.
Surówka z młodej kapusty z dodatkiem soku z cytryny i kwasku doskonale łączy się z kurczakiem, indykiem i rybami. Możemy ją również przygotować jako dodatek do dań wegetariańskich i wegańskich, np. placków warzywnych, czy zapiekanek ziemniaczanych.
Młoda kapusta jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, cynk. Warzywo jest również źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia. Młoda kapusta powinna na stałe zagościć więc w naszej diecie.
Przepis na surówkę z młodej kapusty
Składniki na 4-5 porcji:
-
pół główki młodej kapusty
-
2 marchewki
-
3 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
szczypta kwasku cytrynowego
-
świeży koperek
-
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
Kapustę poszatkuj, zetrzyj na tarce marchew. Warzywa przełóż do miski, dodaj posiekany koperek. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą i kwaskiem cytrynowym i wlej do przygotowanych warzyw.
Całą surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówka z młodej kapusty świetnie smakuje podana z rybą smażoną lub pieczoną, a także z kurczakiem i indykiem. Cytryna i kwasek cytrynowy zawarte z surówce podkreślają smak białego mięsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim
-
Obłędnie soczyste kotlety mielone z cukinią. Idealne na letni obiad
-
Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach
Źródło: doradcasmaku.pl