Surówka z sałaty lodowej do obiadu
Surówka z sałaty lodowej jest smacznym i błyskawicznym dodatkiem do dań obiadowych, zarówno mięsnych, ryb, jak i potraw wegetariańskich. Surówkę przygotuj z porem i szczypiorkiem, aby wzmocnić jej doskonały smak. Poznaj przepis na prostą surówkę z sałaty lodowej do obiad.
Sałata lodowa, mimo tego, że złożona w 90% z wody, zawiera wiele niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów. Sałata to przede wszystkim źródło witaminy D,A ,beta-karotenu i kwasu foliowego, dlatego też warto włączyć ją do naszej codziennej diety. Sałata lodowa jest mało kaloryczna i posiada niski indeks glikemiczny.
Surówka z sałaty lodowej jest świetnym dodatkiem do obiadu. Grillowany kurczak, pieczony schab, czy bitki wieprzowe smakują rewelacyjnie z surówką otuloną sosem majonezowym. Surówka równie dobrze sprawdzi się również jako dodatek do dań wegetariańskich, np. placuszków z cukinii .
Szukasz pomysłu na prostą i szybką surówkę? Tu poznasz przepis na surówkę z białej kapusty , jak w restauracji.
Przepis na surówkę z sałaty lodowej do obiadu
Składniki na 4 porcje:
-
sałata lodowa
-
ogórek
-
posiekany szczypiorek
-
biała część pora
-
4 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 łyżki majonezu
-
sól, pieprz
Jak przygotować surówkę z sałaty lodowej do obiadu?
Sałatę, por i szczypiorek posiekaj drobno i włóż do większej miski, dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, majonez, jogurt naturalny, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Smacznego.