Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kwaśna i wyrazista niczym w restauracji surówka z kapusty

Kwaśna i wyrazista niczym w restauracji surówka z kapusty

Surówka słodko-kwaśna z białej kapusty
canva/Olga Kriger

Surówka z kapusty jest smaczna i doskonale sprawdza się do wielu dań. Odpowiednio przyrządzony sos sprawi, że będzie taka, jak ta, którą znacie z azjatyckich restauracji. Spróbujcie koniecznie — chrupiące warzywa w słodko-kwaśnej zalewie smakują obłędnie.

Przepis jest prosty, a surówkę przygotujecie sprawnie. Zachwyci was łagodnym smakiem i przyjemnie chrupiącymi warzywami, których smak podkreśli wyjątkowy słodko-kwaśny sos z dodatkiem odrobiny czosnku. To miła odmiana od klasycznego colesława czy surówki z jabłkiem. Wypróbujcie koniecznie.

Przepis na słodko-kwaśną surówkę z białej kapusty

Składniki:

  • 600 g białej kapusty

  • 1 duża marchewka

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego

  • 3 płaskie łyżki cukru

  • 1 spory ząbek czosnku

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa łączymy w dużej misce.

W małym garnku podgrzewamy olej. Dodajemy do niego ocet, cukier, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gorący sos wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy.

Całość studzimy, a następnie przekładamy do szczelnego pojemnika lub słoika. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Wskazówka: surówkę warto zrobić w większej ilości — odpowiednio przechowywana, będzie smaczna nawet po tygodniu.

Surówka z kapusty białej
Surówka słodko-kwaśna jak z restauracji jest idealne do obiadu

Źródło: canva/olgakr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram