Kwaśna i wyrazista niczym w restauracji surówka z kapusty
Surówka z kapusty jest smaczna i doskonale sprawdza się do wielu dań. Odpowiednio przyrządzony sos sprawi, że będzie taka, jak ta, którą znacie z azjatyckich restauracji. Spróbujcie koniecznie — chrupiące warzywa w słodko-kwaśnej zalewie smakują obłędnie.
Przepis jest prosty, a surówkę przygotujecie sprawnie. Zachwyci was łagodnym smakiem i przyjemnie chrupiącymi warzywami, których smak podkreśli wyjątkowy słodko-kwaśny sos z dodatkiem odrobiny czosnku. To miła odmiana od klasycznego colesława czy surówki z jabłkiem. Wypróbujcie koniecznie.
Przepis na słodko-kwaśną surówkę z białej kapusty
Składniki:
600 g białej kapusty
1 duża marchewka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego
3 płaskie łyżki cukru
1 spory ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa łączymy w dużej misce.
W małym garnku podgrzewamy olej. Dodajemy do niego ocet, cukier, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gorący sos wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy.
Całość studzimy, a następnie przekładamy do szczelnego pojemnika lub słoika. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Wskazówka: surówkę warto zrobić w większej ilości — odpowiednio przechowywana, będzie smaczna nawet po tygodniu.
Źródło: canva/olgakr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli
Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane
Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram