Niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe
Jeśli macie ochotę na pyszne, duszone mięso zapraszamy na bitki. Dziś podamy wam niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe. Doskonale smakują podane z kaszą gryczaną lub gotowanymi ziemniakami, a także z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.
Bitki można przygotować z wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny. Zasada ich przygotowania jest taka, że pokrojone w plastry mięso najpierw się rozbija, potem obsmaża i dusi. Tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne i zanurzone w pysznym sosie.
Smaczne bitki powinny być miękkie i rozpływające się w ustach. Aby rzeczywiście takie wyszły, trzeba je odpowiednio długo dusić na małym ogniu. Dzięki temu sos, w którym się duszą, uzyskuje też pożądaną konsystencję.
Niezawodny przepis na miękkie bitki wieprzowe
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1/2 szklanki mąki
smalec lub olej do smażenia
2 cebule
2 ząbki czosnku
1-2 listki laurowe
sól, pieprz
Przygotowanie bitek wieprzowych
Łopatkę pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Bitki obtocz w mące, kładź na rozgrzaną patelnię i obsmaż z dwóch stron na rumiano. Przełóż je do rondla.
Cebule obierz, grubo pokrój, zeszklij na pozostałym na patelni tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Cebulę i czosnek dodaj do mięsa razem z listkami laurowymi, pieprzem i niedużą ilością soli. Podlej gorącą wodą, zagotuj.
Mięso przykryj, duś na małym ogniu ok. 1,5 godziny, aż będzie miękkie. Wtedy dopraw je do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Jeśli sos jest za rzadki, możesz go zagęścić 1-2 łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w małej ilości zimnej wody.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na wolno gotowaną wieprzowinę, a także na łopatkę wieprzową pieczoną w winie.
Źródło zdjęcia: canva/nata_zhekova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujebolubie