Smakosze.pl
Placki z cukinii

Canva / pixelshot

Zaskakująco prosty przepis na placki z cukinii

4 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że placki z cukinii są znakomitą propozycją obiadową. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby pałaszować je bez opamiętania. Tym razem wypróbujemy przepis, w którym oprócz cukinii wykorzystamy cebulę, jajko oraz mąkę. Prościej się nie da.

Placki z cukinii bez wątpienia cieszą się sporą popularnością wśród miłośników swojskich specjałów. Sezon dobiega już końca, w związku z tym warto się pośpieszyć i wykorzystać okazję do zrobienia wybornych placków z cukinii.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Najprostsze placki z cukinii momentalnie znikną z talerzy

Z całą pewnością placki z cukinii można uznać za jeden z sezonowych szlagierów, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W sieci przewija się wiele receptur na specjał. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na placki z cukinii z dodatkiem marchewki.

Dziś postawimy na znacznie prostszą recepturę. Oprócz cukinii wykorzystamy tylko trzy składniki. Nawet smakosze, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami, dadzą sobie radę bez najmniejszych problemów. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 cukinie

  • cebula

  • jajko

  • 100 g mąki

  • sól

  • pieprz

  • olej

Gołąbki od Ewy Wachowicz

Gołąbki w żurku od Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Przepis na placki z cukinii zaskakuje prostotą

Na początku cukinie starannie myjemy. Ścieramy je na tarce o sporych oczkach. Rozdrobnione warzywa wzbogacamy o sól i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę. Cukinię odcedzamy z nadmiaru wody.

Zielone warzywo łączymy z cebulą, jajkiem i mąką. Całość dokładnie mieszamy. Musimy się pozbyć wszelkich grudek. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Wykładamy ją partiami na patelnię z rozgrzanym olejem.

Placki z cukinii smażymy z obu stron na złocisty kolor. Domownicy na widok takiego specjału, momentalnie rozpoczną beztroskie pałaszowanie. Warto wiedzieć, co trzeba zrobić, by placki z cukinii wyszły bardziej chrupiące.

Placki z cukinii wyjdą idealnie

Placki z cukinii wyjdą idealnie

Canva / brebcaphotos

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Wszelkie Przepisy

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >
Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >
Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >
Kawa z korzennymi przyprawami

Przepisy

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Czytaj więcej >

Przepisy

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Czytaj więcej >