Zaskakująco prosty przepis na placki z cukinii
Nie da się ukryć, że placki z cukinii są znakomitą propozycją obiadową. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby pałaszować je bez opamiętania. Tym razem wypróbujemy przepis, w którym oprócz cukinii wykorzystamy cebulę, jajko oraz mąkę. Prościej się nie da.
Placki z cukinii bez wątpienia cieszą się sporą popularnością wśród miłośników swojskich specjałów. Sezon dobiega już końca, w związku z tym warto się pośpieszyć i wykorzystać okazję do zrobienia wybornych placków z cukinii.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Najprostsze placki z cukinii momentalnie znikną z talerzy
Z całą pewnością placki z cukinii można uznać za jeden z sezonowych szlagierów, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W sieci przewija się wiele receptur na specjał. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na placki z cukinii z dodatkiem marchewki.
Dziś postawimy na znacznie prostszą recepturę. Oprócz cukinii wykorzystamy tylko trzy składniki. Nawet smakosze, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami, dadzą sobie radę bez najmniejszych problemów. Co nam będzie potrzebne?
3 cukinie
cebula
jajko
100 g mąki
sól
pieprz
olej
Przepis na placki z cukinii zaskakuje prostotą
Na początku cukinie starannie myjemy. Ścieramy je na tarce o sporych oczkach. Rozdrobnione warzywa wzbogacamy o sól i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę. Cukinię odcedzamy z nadmiaru wody.
Zielone warzywo łączymy z cebulą, jajkiem i mąką. Całość dokładnie mieszamy. Musimy się pozbyć wszelkich grudek. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Wykładamy ją partiami na patelnię z rozgrzanym olejem.
Placki z cukinii smażymy z obu stron na złocisty kolor. Domownicy na widok takiego specjału, momentalnie rozpoczną beztroskie pałaszowanie. Warto wiedzieć, co trzeba zrobić, by placki z cukinii wyszły bardziej chrupiące.
Canva / brebcaphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Wszelkie Przepisy