Surówka z zapomnianego warzywa idealnie podkreśli smak kotletów mielonych i schabowych. Smak zachwyca
Jeśli przejadły Ci się buraczki i mizeria, mamy sposób na smakowitą odskocznię. Surówka z rzepy idealnie skomponuje się z niemal każdym daniem obiadowym. Mielone schabowe, czy duszone w sosie- ten dodatek zawsze bezbłędnie zdaje egzamin. Ponadto stanowi istna bombę witaminową.
Nieco zapomniana rzepa zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych. Warto wprowadzić ja do swojego jadłospisu. Witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty i wiele więcej- to wszystko znajdziesz w niepozornym warzywie. Wprowadź to bogactwo do organizmu pod postacią pysznej surówki.
Przepis na pyszną i zdrową surówkę z rzepy
Składniki:
-
4 białe rzepy
-
2 średniej wielkości marchewki
-
2 jabłka
-
1 czerwona papryka
-
1/2 cytryny
-
2-3 łyzki majonezu
-
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić niebanalną surówkę obiadową z rzepy?
Przygotuj warzywa do surówki . Rzepę i marchew umyj i obierz. Zetrzyj na grubych oczkach tarki . Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych oraz pestek, następnie pokrój ją w cienkie paseczki .
Jabłka do surówki umyj i obierz . Zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Owoce przełóż do dużej miski, skrop obficie sokiem wyciśniętym z połowy cytryny . Na koniec do naczynia dodaj również przygotowanie wcześniej warzywa.
Do składników na surówkę dołóż majonez . Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem . Surówka najlepiej smakuje od razu po podaniu, jednak można przez kilka godzin przechowywać ją także w lodówce . Niespodziewanie smakowitą surówkę z łatwością przygotujesz z selera . Chrupiący dodatek z pora i kukurydzy bije rekordy popularności .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przenigdy nie wyrzucaj warzyw z rosołu. Zrobisz z nich obiad na drugi dzień
-
Wrzuć skórkę z pomarańczy do zlewu i zacznij pocierać. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania