Świąteczną kapustę z grochem zrobisz szybko i bez namaczania. Wystarczy 1 sprytna sztuczka
Obalamy mit o długotrwałym przygotowaniu kapusty z grochem. Nasz przepis możesz przyrządzić nawet w pół godziny. Grochu nie namaczamy, a jedynie gotujemy do miękkości. Kapusta z grochem bez namaczania jest prawdziwym rarytasem, a przy tym pozwala zaoszczędzić cenny czas.
Błyskawiczna kapusta z grochem bez namaczania składa się jedynie z 3 składników i przypraw. Dzięki temu możesz przygotować ją w mgnieniu oka. Ta kapusta smakuje wyśmienicie nie tylko na święta, ale również przez pozostałe dni w roku. Przepis możesz modyfikować wedle własnego uznania, dodając do niego namoczone grzyby lub aromatyczny boczek.
Przepis na wyśmienitą kapustę z grochem bez namaczania
Składniki:
-
500 g kiszonej kapusty
-
2 szklanki łuskanego grochu
-
1 cebula średniej wielkości
-
1 liść laurowy
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
1/2 łyżeczki kminku
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Jak błyskawicznie przygotować kapustę z grochem bez namaczania?
Przygotuj warzywa do kapusty z grochem bez namaczania. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż . Kapustę posiekaj i dołóż do garnka z cebulą. Warzywo dodaj wraz z kwaśnym sokiem, aby potrawa finalnie miała intensywny smak .
Do warzyw na kapustę z grochem bez namaczania dołóż liść laurowy, ziele angielskie i kminek . Całość zagotuj, a następnie trzymaj pod przykryciem na małym ogniu . Pod koniec gotowania kapusta powinna być miękka .
Groch wrzuć do osobnego garnka i zalej go wodą. Ten składnik na kapustę z grochem bez namaczania delikatnie posól i gotuj na małej mocy palnika . Zawartość garnka często mieszaj , aby uniknąć przypalenia. Powinno to zająć od 30 do 50 minut .
Kiedy groch w całości rozpadnie się, dodaj go wraz z płynem, w którym się gotował do przygotowanych wcześniej warzyw . Wszystkie składniki kapusty z grochem bez namaczania dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku . Kapusta z grochem najlepiej smakuje na następny dzień, jednak z powodzeniem można ją również serwować zaraz po przygotowaniu . Babcia znanego kucharza pokazała swój sposób na kapustę z grzybami . Kapusta według Magdy Gessler zachwyca niezwykłym aromatem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Z kilku składników zrobisz surówkę lepszą niż z restauracji. Pamiętaj o kwaśno-słonym przysmaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama