Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Panierując karpia natrzyj go wyrazistym przysmakiem. Ryba zniknie ze świątecznego stołu jako pierwsza
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.12.2022 11:07

Panierując karpia natrzyj go wyrazistym przysmakiem. Ryba zniknie ze świątecznego stołu jako pierwsza

Podczas panierowania wysmaruj karpia wyrazistym przysmakiem. Ryba zniknie ze świątecznego stołu jako pierwsza
canva/iaroshenko

Smażony karp w chrzanowej panierce jest świetną alternatywą dla tradycyjnych dzwonków. Soczyste mięso, chrupiąca, wyraźna panierka i przede wszystkim brak ości sprawi, że karp zniknie ze stołu jako pierwszy. Poznaj przepis na tradycyjne danie wigilijne w nowej odsłonie.

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Podczas kolacji wigilijnej nie może zabraknąć karpia, którego przyrządzimy na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych jest smażony karp w chrzanowej panierce. Filety po odpowiednim przygotowaniu i smażeniu są niezwykle aromatyczne i nie mają ości.

Jak przygotować smażonego karpia w chrzanowej panierce bez ości i bez posmaku mułu? Filety z karpia moczę przez dobę w mleku. Mleko doskonale radzi sobie z charakterystycznym smakiem i zapachem ryby. Każdy filet nacinam poprzecznie, skrapiam solidnie sokiem z cytryny i odstawiam na kolejną godzinę. Kwas zawarty w cytrynie rozpuszcza mniejsze ości, które zupełnie wytopią się podczas smażenia.

Do smażonego karpia w chrzanowej panierce gorąco polecam masło klarowane. Masło jest bardziej aromatyczne niż olej i doda rybie rewelacyjnej nuty. Nie żałuj tłuszczu na patelni. Jeśli będzie dobrze rozgrzany, karp go nie wchłonie. Ilość oleju i masła jest ważna, ponieważ ości muszą się wytopić.

Smażony karp w chrzanowej panierce. Takiego jeszcze nie jadłaś

Składniki:

  • 6 filetów z karpia

  • 3 cytryny

  • mleko

  • 4 łyżki chrzanu

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak przyrządzić karpia z chrzanem? Ryba nie będzie miała ości

Filety z karpia przełóż do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia osusz rybę. Każdy filet natnij delikatnie poprzecznie, skrop solidnie sokiem z 3 cytryn i wstaw do lodówki na godzinę.

Rybę dokładnie osusz. Każdy filet wysmaruj chrzanem, oprósz solą, pieprzem i obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej, odstaw na 20 minut. Karpia smaż na głębokim oleju lub na maśle klarowanym na złoty kolor, smacznego.

Nie wyrzucaj głowy i ogona z karpia. Zrobisz z nich aromatyczną, wigilijną zupę rybną. Z karpia przygotujesz również wyśmienite danie postne - tu poznasz przepis na karpia w galarecie według przepisu Jakuba Kuronia.

karp
canva/ phbcz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: