Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z kilku składników zrobisz surówkę lepszą niż z restauracji. Pamiętaj o kwaśno-słonym przysmaku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.12.2022 12:43

Z kilku składników zrobisz surówkę lepszą niż z restauracji. Pamiętaj o kwaśno-słonym przysmaku

Z kilku składników zrobisz surówkę o niebo lepszą niż z restauracji. Koniecznie pamiętaj o 1 kwaśno-słonym dodatku
canva/slavlee

Surówka z kapusty i ogórka kiszonego jest wyśmienitym dodatkiem do każdego obiadu. Podana z aromatycznym sosem na bazie miodu, oliwy z oliwek i świeżych ziół błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na szybką surówkę lepszą niż z restauracji.

Surówka z kapusty i ogórka kiszonego jest bardzo prostą surówką, która pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Klasyczne mielone, pieczony kurczak, żeberka, pieczony dorsz, czy placki z cukinii lub innych warzyw smakują wyśmienicie w towarzystwie aromatycznego dodatku.

Surówkę przygotowuję również z marchewką i czerwoną cebulą. Cebulę oprószam cukrem przed wymieszaniem z resztą składników. To prosty trik, dzięki któremu warzywo jest o wiele łagodniejsze. Surówka lepsza niż z restauracji jest gotowa w kilka minut. Jest absolutnym hitem w mojej kuchni.

Surówkę podaję z sosem z dodatkiem świeżej natki pietruszki i koperku. Słodko- kwaśny i bardzo ziołowy sos doskonale łączy się kapustą i pozostałymi składnikami. Surówka z kapusty i ogórka kiszonego jest lekka i aromatyczna. Jest również bardzo zdrowa i wzmacnia odporność.

Przepis na surówkę lepszą niż z restauracji. Podaj ją z aromatycznym sosem

Składniki:

  • pół główki białej kapusty

  • 3 mniejsze ogórki kiszone

  • marchewka

  • cebula czerwona

  • pół łyżeczki cukru

  • sól, pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • łyżka posiekanego koperku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • łyżka miodu

  • łyżka oliwy z oliwek

  • łyżka soku z cytryny

Jak przyrządzić surówkę z kapusty i ogórków kiszonych? Surówka z aromatycznym sosem nie ma sobie równych

Cebulę drobno posiekaj, przełóż na talerzyk i oprósz cukrem, odstaw na 10- 15 minut. Kapustę poszatkuj, marchewkę i ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóż do większej miski.

W osobnym naczyniu wymieszaj miód z oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Sos wlej do surówki i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pomysł na równie pyszną surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę z selera oraz kultową surówkę z kiszonej kapusty. Są świetnymi dodatkami do mięsa, ryb i dań wegetariańskich.

surówka
canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: