Z kilku składników zrobisz surówkę lepszą niż z restauracji. Pamiętaj o kwaśno-słonym przysmaku
Surówka z kapusty i ogórka kiszonego jest wyśmienitym dodatkiem do każdego obiadu. Podana z aromatycznym sosem na bazie miodu, oliwy z oliwek i świeżych ziół błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na szybką surówkę lepszą niż z restauracji.
Surówka z kapusty i ogórka kiszonego jest bardzo prostą surówką, która pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Klasyczne mielone, pieczony kurczak, żeberka, pieczony dorsz, czy placki z cukinii lub innych warzyw smakują wyśmienicie w towarzystwie aromatycznego dodatku.
Surówkę przygotowuję również z marchewką i czerwoną cebulą. Cebulę oprószam cukrem przed wymieszaniem z resztą składników. To prosty trik, dzięki któremu warzywo jest o wiele łagodniejsze. Surówka lepsza niż z restauracji jest gotowa w kilka minut. Jest absolutnym hitem w mojej kuchni.
Surówkę podaję z sosem z dodatkiem świeżej natki pietruszki i koperku. Słodko- kwaśny i bardzo ziołowy sos doskonale łączy się kapustą i pozostałymi składnikami. Surówka z kapusty i ogórka kiszonego jest lekka i aromatyczna. Jest również bardzo zdrowa i wzmacnia odporność.
Przepis na surówkę lepszą niż z restauracji. Podaj ją z aromatycznym sosem
Składniki:
pół główki białej kapusty
3 mniejsze ogórki kiszone
marchewka
cebula czerwona
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
Składniki na sos:
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka miodu
łyżka oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
Jak przyrządzić surówkę z kapusty i ogórków kiszonych? Surówka z aromatycznym sosem nie ma sobie równych
Cebulę drobno posiekaj, przełóż na talerzyk i oprósz cukrem, odstaw na 10- 15 minut. Kapustę poszatkuj, marchewkę i ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełóż do większej miski.
W osobnym naczyniu wymieszaj miód z oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Sos wlej do surówki i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pomysł na równie pyszną surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę z selera oraz kultową surówkę z kiszonej kapusty. Są świetnymi dodatkami do mięsa, ryb i dań wegetariańskich.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealne mielone zrobisz bez bułki, mleka i jajka. 1 dodatek nadaje im boskiej soczystości
Kuroń zdradził, co dodaje do wigilijnych pierogów ruskich. 1 składnika nikt by się nie spodziewał
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama