Smakosze.pl Przepisy Świąteczne krokiety z orzechami podbiły serca Polaków. Absolutnie doskonałe
canva/john shepherd

Świąteczne krokiety z orzechami podbiły serca Polaków. Absolutnie doskonałe

1 grudnia 2022

Krokiety ziemniaczane świetnie sprawdzą się jako świąteczny przysmak. Wystarczy, że wzbogacicie je o posiekane orzechy włoskie, a nabiorą charakteru i będą smakowały obłędnie. Musicie spróbować — przepis jest bardzo prosty.

Ugotowane ziemniaki bez trudu można przekształcić w pełne smaku i niezwykle aromatyczne krokiety, które wasza rodzina pokocha. Wystarczy wrzucić do nich podprażone na patelni orzechy włoskie i trochę świeżej natki pietruszki lub koperku. Tak doprawiona masa po usmażeniu w chrupiącej panierce smakuje doskonale.

Przepis na krokiety ziemniaczane z orzechami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 25 g orzechów włoskich

  • 2 małe jaja

  • natka pietruszki lub koperek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić krokiety z orzechami włoskimi? Przepis jest bardzo prosty

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy je do miękkości w osolonym wrzątku. Rozgniatamy na gładkie purée przy pomocy tłuczka lub praski. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, siekamy je po ostudzeniu i łączymy z ziemniakami.

Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki lub koperek i nieco pieprzu. Wbijamy jajko, po czym wyrabiamy niezbyt długie wałki. Obtaczamy je kolejno w mace pszennej, jajku roztrzepanym przy pomocy widelca i bułce tartej.

Krokiety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z ziemniaków. Sprawdźcie koniecznie niezawodny patent na placki ziemniaczane przygotowywanie bez ścierania warzyw. Być może skusi was też prosty przepis na kluski szare . Będą świetne z grzybowym sosem — podobnie jak nasze krokiety.

Krokiety z orzechami są znakomite
canva/Juan Moyano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy