Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

canva.com/Serhii Yevdokymov

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki ziemniaczane wcale nie muszą być przygotowywane za pomocą tarcia kartofli na ręcznej tarce. Zamiast niej z powodzeniem można wykorzystać zwykły blender. W taki sposób placki robi się znacznie szybciej, a ich tekstura jest delikatniejsza i bardziej jednolita.

Placki ziemniaczane są uwielbiane przez wiele osób, jednak mogą odrzucać sposobem gotowania. Żmudne i męczące tarcie ziemniaków na tarce sprawia, że odechciewa się ich robienia.

Jeśli więc chcesz oszczędzić na czasie i energii, lecz przy okazji zapragnąłeś zjeść przynajmniej kilka chrupiących placków, nie łam się. Z łatwością będziesz mógł ich spróbować - wystarczy kartofle rozdrobnić w blenderze i połączyć z resztą składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane z blendera

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki

  • cebula

  • olej 

  • przyprawy wedle uznania

  • sól i pieprz

Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do blendera kielichowego. Zmiel je na gładką masę. Przełóż ją do sitka wyłożonego ściereczką i pozostaw do odsączenia.

Idealne pierogi z jagodami

Fantastyczne pierogi z jagodami, zawsze wychodzą idealnie

CZYTAJ DALEJ

W międzyczasie zblenduj także cebulę oraz czosnek. Po odcieknięciu kartofli połącz je z cebulą, czosnkiem, mąką, jajkiem, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wymieszaj ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję.

Na patelnię wlej odrobinę oleju i postaw ją na średnim gazie. Smaż na nim placki ziemniaczane, aż z obu stron uzyskasz brązowy kolor i chrupiącą skórkę. Podawaj na słodko z cukrem lub z kwaśną śmietaną.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva.com/bhofack2, Getty Images Pro

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >