Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?
Placki ziemniaczane wcale nie muszą być przygotowywane za pomocą tarcia kartofli na ręcznej tarce. Zamiast niej z powodzeniem można wykorzystać zwykły blender. W taki sposób placki robi się znacznie szybciej, a ich tekstura jest delikatniejsza i bardziej jednolita.
Placki ziemniaczane są uwielbiane przez wiele osób, jednak mogą odrzucać sposobem gotowania. Żmudne i męczące tarcie ziemniaków na tarce sprawia, że odechciewa się ich robienia.
Jeśli więc chcesz oszczędzić na czasie i energii, lecz przy okazji zapragnąłeś zjeść przynajmniej kilka chrupiących placków, nie łam się. Z łatwością będziesz mógł ich spróbować - wystarczy kartofle rozdrobnić w blenderze i połączyć z resztą składników.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki ziemniaczane z blendera
Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.
Składniki:
500 g ziemniaków
1 jajko
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
cebula
olej
przyprawy wedle uznania
sól i pieprz
Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do blendera kielichowego. Zmiel je na gładką masę. Przełóż ją do sitka wyłożonego ściereczką i pozostaw do odsączenia.
W międzyczasie zblenduj także cebulę oraz czosnek. Po odcieknięciu kartofli połącz je z cebulą, czosnkiem, mąką, jajkiem, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wymieszaj ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję.
Na patelnię wlej odrobinę oleju i postaw ją na średnim gazie. Smaż na nim placki ziemniaczane, aż z obu stron uzyskasz brązowy kolor i chrupiącą skórkę. Podawaj na słodko z cukrem lub z kwaśną śmietaną.
Źródło: canva.com/bhofack2, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl