Smakosze.pl Przepisy Świąteczne śledzie w pikantnym sosie. Zaskocz swoich najbliższych tym wyjątkowym przepisem
Canva / virginijavaidakaviciene

Świąteczne śledzie w pikantnym sosie. Zaskocz swoich najbliższych tym wyjątkowym przepisem

28 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Już za kilka tygodni na naszych stołach zagości śledź we wszystkich możliwych postaciach. Nasza propozycja może być dla niektórych niemałym zaskoczeniem. Śledzie w pikantnym sosie z dodatkiem chrzanu podbiją Wasze kubki smakowe. Gorąco zachęcamy do ich spróbowania.

Podstawą śledzi w pikantnym sosie jest marynata na bazie chrzanu i tartej cebuli. Te dwa składniki zapewniają wyjątkowy aromat oraz przyjemną ostrą nutę. Taki dodatek idealnie współgra z słonym smakiem ryby. Każdy będzie zachwycony.

Przepis na śledzie w pikantnym sosie

Składniki:

  • 4-5 filetów z matiasa

  • 3 jajka

  • 1 szklanka śmietany 12%

  • 1 średnia cebula

  • 1 płaska łyżka tartego chrzanu

  • sok z cytryny

  • cukier puder

  • sól i pieprz do smaku

Obłędne śledzie w pikantnym sosie krok po kroku

Przygotuj marynatę do śledzi w pikantnym sosie. Jajka ugotuj na twardo , a następnie wyjmij z nich żółtko . Cebulę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub bardzo drobno posiekaj . Do przepisu potrzebujesz 2 łyżek rozdrobnionego w ten sposób warzywa .

W misce wymieszaj składniki sosu . Ugotowane żółtka rozetrzyj z sokiem z cytryny na gładką masę, a następnie wymieszaj ją ze śmietaną . Kiedy składniki dobrze się połączą, dodaj do nich cebulę i chrzan . Dodatek do śledzi w pikantnym sosie przypraw solą, pieprzem i cukrem pudrem .

Filety do śledzi w pikantnym sosie namocz przez 15-20 minut w zimnej wodzie . Następnie pokrój rybę na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku . Matiasy zalej sosem, przykryj folią i wstaw do lodówki . Śledzie w pikantnym sosie są gotowe do podania po 2 godzinach chłodzenia . Wyjątkowy sos na bazie suszonych śliwek idealnie współgra ze smakiem śledzia . Sprawdź w czym namaczać filety, aby ich smak był odpowiednio zbalansowany .

Canva / matka_Wariatka
Canva / matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy