Babcia Basia włączyła kamerę i pokazała jak robi makowiec. Sekret tkwi w 1 sprytnej sztuczce
Świąteczny makowiec zagości w niejednym domu. Z przepisem babci Basi przygotujecie go bez trudu. Sekretem niesamowitej konsystencji ciasta jest ucieranie żółtek na kogel-mogel. Dzięki temu doskonale łączą się z pozostałymi składnikami, a makowe rolady nie pękają. Spróbujecie?
Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babcia Basia na swoim kanale YouTube podzieliła się przepisem, który w jej domu przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Receptura opiera się o wysokiej jakości składniki i uwzględnia przydatne wskazówki, które sprawią, że pyszny deser na pewno wam się uda.
Przepis na świąteczny makowiec babci Basi
Składniki na ciasto:
-
450 g mąki pszennej
-
180 ml letniego mleka
-
150 g ciepłego masła
-
6 żółtek w temperaturze pokojowej
-
60 g cukru
-
50 g świeżych drożdży
-
22 ml oleju rzepakowego
-
18 ml spirytusu
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
solidna szczypta soli
-
białka do smarowania
Składniki na masę makową:
-
2 jaja
-
280 g niebieskiego maku
-
50 g masła w temperaturze pokojowej
-
50 g mąki ziemniaczanej
-
3-5 łyżek miodu
-
50 g rodzynek
-
30 g domowej skórki pomarańczowej
-
esencja migdałowa
-
szczypta soli
Jak zrobić doskonały makowiec? Babcia Basia ma niezwodny przepis
Zanim przystąpicie do działania zaopatrzcie się w dwie długie keksówki i papier do pieczenia. Przyda się również sito o gęstym splocie i maszynka do mielenia mięsa z gęstym sitkiem.
Przygotowanie masy makowej
Zaczynamy od namoczenia maku w wodzie. Po zalaniu trzymamy go w płynie przez 10 godzin, po czym przenosimy na sito i pozostawiamy na kolejne kilka godzin, by odciekł. Rodzynki namaczamy we wrzątku przez kilka minut.
Mak mielimy w maszynce i łączymy go z żółtkami oraz ubitą z dodatkiem soli pianą z białek. Dodajemy masło, po czym wsypujemy mąkę ziemniaczaną, odsączone z płynu rodzynki i skórkę pomarańczową. Na koniec wlewamy esencję i trochę miodu. Wyrabiamy masę. Jeśli jest mało słodka, dodajemy więcej miodu.
Przygotowanie ciasta na makowiec
Masło topimy w rondelku. Drożdże kruszymy do szklanki, zalewamy je letnim mlekiem. Następnie delikatnie łączymy z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy w niej dołek.
Wlewamy do niego drożdżowy zaczyn, a całość przykrywamy. Odstawiamy na kwadrans, by wyrosła. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, po czym wlewamy je do masy drożdżowej. Dodajemy olej, sól, spirytus i cukier wanilinowy.
Ciasto wyrabiamy starannie, pod koniec wlewając przestudzone masło. Gdy przestanie lepić się do rąk, odstawiamy na czas przygotowania masy makowej.
Zawijanie makowca i pieczenie
Ciasto dzielimy na pół — powstaną nam dwie rolady. Każdą porcję rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy nieco roztrzepanym białkiem — dzięki temu mak nie będzie od niego odchodził.
Układamy go na papierze do pieczenia, a następnie nakładamy masę makową, pozostawiając kilka centymetrów wolnych, by łatwiej było zlepić roladę. Formując wałek, uważamy, by masa makowa, była rozłożona równomiernie , a ciasto nie wychodziło poza papier.
Gotowy makowiec przenosimy do keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Ostudzony makowiec pokrywamy lukrem zrobionym z cukru pudru połączonego z sokiem z cytryny oraz bakaliami.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na świąteczne wypieki. Szczególnie polecamy korzenną szarlotkę z dodatkiem bakalii. Być może przypadnie wam do gustu także doskonały sernik Izaura z pysznym ciastem czekoladowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o śliwkach. Schab nadziej innym, pysznym składnikiem. Goście będą zachwyceni
-
Przepis na wyborny farsz do wigilijnych uszek. 1 składnik doskonale podkreśla ich smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Babcia Basia gotuje