Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o śliwkach. Schab nadziej innym, pysznym składnikiem. Goście będą zachwyceni
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.12.2022 20:16

Zapomnij o śliwkach. Schab nadziej innym, pysznym składnikiem. Goście będą zachwyceni

schab faszerowany
Canva /carpaumar

Na święta pieczecie zwykle schab nadziewany suszonymi śliwkami? Mamy znacznie lepszy pomysł na pieczeń. W roku proponujemy nadziać schab orzechami. Farsz i cała pieczeń są soczyste i niezwykle apetyczne. Schab faszerowany orzechami możesz podać na ciepło na obiad lub na zimno, na przystawkę.

Schab faszerowany, mimo całego bogactwa smaku, jest niezwykle prosty do przygotowania. Potrzebujesz na to zaledwie 20 minut. Pozostały czas to marynowanie oraz pieczenie mięsa. Wypróbuj ten przepis i uracz swoich bliskich wykwintnym obiadem.

Przepis na wyjątkowy schab faszerowany

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego bez kości

  • 2 ząbki czosnku

  • pieprz ziołowy

  • tymianek

  • papryka ostra

  • cynamon

  • imbir

  • sól

  • masło do nasmarowania formy + odrobina masła do sosu

  • olej do skropienia mięsa

Składniki na farsz:

  • 2 duże garści łuskanych orzechów włoskich

  • 1 cebula

  • 1 jabłko

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

  • 5 łyżek bułki tartej

  • sól i pieprz do smaku

  • garść natki pietruszki

Jak upiec wykwintny schab faszerowany orzechami?

Mięso na schab faszerowany oczyść i osusz. Za pomocą ostrego noża natnij je od góry wzdłuż w 3 miejscach na głębokość 4-5 cm.

W osobnej miseczce wymieszaj po 1/2 łyżeczki przypraw, z nieco mniejszą ilością ostrej papryki. Mięso na schab faszerowany natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przygotowaną mieszanką. Wieprzowinę wstaw pod przykryciem do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przygotuj farsz do potrawy. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę, orzechy oraz natkę pietruszki drobno posiekaj. Składniki do schabu faszerowanego wymieszaj z dodatkiem jajka, mleka i bułki tartej. Dopraw masę solą i pieprzem.

Zamarynowane w przyprawach mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nacięcia w schabie napełnij przygotowanym farszem. Schab skrop olejem i owiń folią aluminiową. Dzięki temu podczas pieczenia zachowa kształt.

Schab faszerowany włóż do naczynia żaroodpornego. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, a po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni C. Mięso podlej 1/2 szklanki gorącej wody.

Schab faszerowany piecz 40-50 minut. Po upieczeniu przykryj mięso folią i odstaw je na kwadrans, aby odpoczęło. Sos z pieczenia przelej do rondelka przez sitko i rozmieszaj go starannie z odrobiną zimnego masła.

Gotowy schab faszerowany pokrój w grube plastry. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Pieczone mięso serwuj polane przygotowanym sosem. Poznaj wszystkie tajemnice niezwykle soczystego schabu. Chrupiące schabowe roladki zachwycają aromatycznym dodatkiem.

Canva / nilimage
Canva / nilimage

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: