Zapomnij o śliwkach. Schab nadziej innym, pysznym składnikiem. Goście będą zachwyceni
Na święta pieczecie zwykle schab nadziewany suszonymi śliwkami? Mamy znacznie lepszy pomysł na pieczeń. W roku proponujemy nadziać schab orzechami. Farsz i cała pieczeń są soczyste i niezwykle apetyczne. Schab faszerowany orzechami możesz podać na ciepło na obiad lub na zimno, na przystawkę.
Schab faszerowany, mimo całego bogactwa smaku, jest niezwykle prosty do przygotowania. Potrzebujesz na to zaledwie 20 minut. Pozostały czas to marynowanie oraz pieczenie mięsa. Wypróbuj ten przepis i uracz swoich bliskich wykwintnym obiadem.
Przepis na wyjątkowy schab faszerowany
Składniki:
1 kg schabu środkowego bez kości
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
tymianek
papryka ostra
cynamon
imbir
sól
masło do nasmarowania formy + odrobina masła do sosu
olej do skropienia mięsa
Składniki na farsz:
2 duże garści łuskanych orzechów włoskich
1 cebula
1 jabłko
1 jajko
2 łyżki mleka
5 łyżek bułki tartej
sól i pieprz do smaku
garść natki pietruszki
Jak upiec wykwintny schab faszerowany orzechami?
Mięso na schab faszerowany oczyść i osusz. Za pomocą ostrego noża natnij je od góry wzdłuż w 3 miejscach na głębokość 4-5 cm.
W osobnej miseczce wymieszaj po 1/2 łyżeczki przypraw, z nieco mniejszą ilością ostrej papryki. Mięso na schab faszerowany natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przygotowaną mieszanką. Wieprzowinę wstaw pod przykryciem do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przygotuj farsz do potrawy. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę, orzechy oraz natkę pietruszki drobno posiekaj. Składniki do schabu faszerowanego wymieszaj z dodatkiem jajka, mleka i bułki tartej. Dopraw masę solą i pieprzem.
Zamarynowane w przyprawach mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nacięcia w schabie napełnij przygotowanym farszem. Schab skrop olejem i owiń folią aluminiową. Dzięki temu podczas pieczenia zachowa kształt.
Schab faszerowany włóż do naczynia żaroodpornego. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, a po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni C. Mięso podlej 1/2 szklanki gorącej wody.
Schab faszerowany piecz 40-50 minut. Po upieczeniu przykryj mięso folią i odstaw je na kwadrans, aby odpoczęło. Sos z pieczenia przelej do rondelka przez sitko i rozmieszaj go starannie z odrobiną zimnego masła.
Gotowy schab faszerowany pokrój w grube plastry. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Pieczone mięso serwuj polane przygotowanym sosem. Poznaj wszystkie tajemnice niezwykle soczystego schabu. Chrupiące schabowe roladki zachwycają aromatycznym dodatkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Nasz patent, zwiększy też jej soczystość
Wyśmienity kapuśniak Wachowicz. Smaku nadaje mu 1 rodzaj mięsa i 1 obowiązkowy dodatek
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama