Świąteczny piernik lepszy niż z cukierni. Dorzuć do ciasta 2 składniki i przełóż słodką masą
Szybki piernik z powidłami, orzechami i żurawiną jest ciastem, którego nie musisz przygotowywać kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Piernik będzie gotowy tego samego dnia. Po ostudzeniu przełóż go powidłami śliwkowymi i udekoruj polewą czekoladową. Piernik o korzennym aromacie zachwyci całą rodzinę. Piernik jest jednym z ciast, które powinny znaleźć się na każdym, świątecznym stole. Orzechy włoskie, suszona żurawina, skórka kandyzowana z pomarańczy, miód, cukier z wanilią, powidła śliwkowe i czekolada to połączenie, które smakuje za każdym razem. Piernik pięknie rośnie w piekarniku, jest puszysty, wilgotny i pełen smaku.
Do ciasta dodaję również kakao i przyprawę do piernika. To mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków i wanilii. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i wzmacnia smak świątecznego deseru. Piernik po upieczeniu przekładam domową konfiturą śliwkową, którą przygotowuję każdej jesieni. Piernik dekoruję polewą czekoladową, do której wykorzystuję czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao. Jeśli wolisz słodsze polewy, udekoruj ciasto polewą z mlecznej czekolady.
Świąteczny piernik z powidłami, orzechami i suszoną żurawiną
Składniki na ciasto:
-
200 g mąki pszennej
-
szklanka mleka
-
pół kostki masła
-
3 większe jajka
-
skórka kandyzowana z pomarańczy
-
szklanka posiekanych orzechów włoskich
-
pół szklanki suszonej żurawiny
-
opakowanie cukru z wanilią
-
¾ szklanki cukru do wypieków
-
2 łyżki miodu
-
2 łyżki kakao
-
2 łyżki przyprawy do piernika
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
-
powidła śliwkowe
-
tabliczka gorzkiej czekolady
-
4-5 łyżek mleka
Piernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową. Nie ma lepszego ciasta na Boże Narodzenie
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło rozpuść w rondelku, dodaj miód, przyprawę do piernika, cukier i cukier z wanilią. Wlej mleko i gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia składników, ostudź. Przygotowane składniki wlej do miski z mąką, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj posiekane drobno orzechy, żurawinę, skórkę kandyzowaną i ponownie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz około 40 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto przekrój, na spód wyłóż powidła śliwkowe i przykryj drugim blatem. Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka. Polewę rozprowadź równomiernie po cieście i wstaw do lodówki na 2 godziny, smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na świąteczne ciasta. Szczególnie polecam recepturę na keks ryżowy , a także na makowiec bez pieczenia .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Fatalny błąd i pieczarki natychmiast się psują. Tak łatwo go uniknąć
-
Nikt nie robi ryby po grecku tak jak babcia Ewa. Przepis bije na głowę patenty celebrytów
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama