Nikt nie robi ryby po grecku tak jak babcia Ewa. Przepis bije na głowę patenty celebrytów
Ryba po grecku zagości na niejednym świątecznym stole. Pyszna panierowana ryba z dodatkiem duszonych w sosie pomidorowym warzyw będzie idealna, jeśli przed usmażeniem obtoczycie ją w mące. Zapomnicie o pryskającym tłuszczu i suchym na wiór mięsie. Spróbujecie?
Mało który smakosz odmówi sobie zjedzenia pysznej ryby po grecku. Sekretem udanego dania jest połączenie warzyw korzeniowych duszonych z dodatkiem pomidorowego sosu i opanierowanej w mące filetów, które są delikatne i soczyste. Zrobienie go zajmuje zaledwie kilka chwil.
Przepis na pyszną rybę po grecku
Składniki:
500 g filetów morszczuka, mintaja lub dorsza
2-3 mniejsze marchewki
1 niewielka pietruszka
kawałek selera
1 średnia cebula
80 g koncentratu pomidorowego
125 ml wody
10-15 ml soku z cytryny
15 g dowolnej musztardy
sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
mąka pszenna do obtaczania
olej rzepakowy do smażenia
natka pietruszki
plastry świeżej cytryny
Jak zrobić rybę po grecku? Patent babci Ewy jest niezawodny.
Ryby rozmrażamy i kroimy w niebyt szerokie kawałki. Osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące pszennej. Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. W głębokiej patelni rozgrzewamy porcję oleju i szklimy na niej cebulkę. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy z odrobiną wody przez 10 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę i sok z cytryny.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy trochę cukru, jeśli sos wyszedł zbyt kwaśny. W półmisku lub naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ryby i przykrywamy ją sosem. Wierzch dekorujemy plasterkami cytryny i natka pietruszki. Rybę po grecku podajemy na zimno lub po podgrzaniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy pierogi pieczone z kapustą i grzybami. Być może skusi was też pyszna sałatka z burakiem i śledziem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Z kilku składników zrobisz surówkę lepszą niż z restauracji. Pamiętaj o kwaśno-słonym przysmaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama