Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Fatalny błąd i pieczarki natychmiast się psują. Tak łatwo go uniknąć
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 11.12.2022 21:38

Fatalny błąd i pieczarki natychmiast się psują. Tak łatwo go uniknąć

pieczarki
Canva / ori-ori

Pieczarki są często spotykanym produktem w naszych domach. Grzyby te często wykorzystujemy jako zamiennik dla ich leśnych pobratymców. Jeśli chcesz, aby długo zachowały świeżość, koniecznie oczyść je po przyniesieniu ze sklepu. Pozostawienie ziemi i torfu zdecydowane skraca ich żywotność.

Pieczarki są cenione ze względu na swoją łatwą dostępność oraz stosunkowo niską cenę. Stanowią więc doskonałą alternatywę dla grzybów dzikich, do których nie zawsze mamy dojście. Dowiedz się jak przechowywać pieczarki we właściwy sposób.

Jak przechowywać pieczarki, aby długo zachowały świeżość?

Kluczowym czynnikiem przy przedłużeniu świeżości pieczarek jest oczyszczenie ich zaraz po zakupie. Można zrobić to za pomocą miękkiego pędzelka lub nawet papierowego ręcznika. Następnie, aby zapobiec ciemnieniu pieczarek, po ich oczyszczeniu warto delikatnie skropić produkt sokiem z cytryny.

Foliowa torebka nie jest najlepszym sposobem na przechowywanie pieczarek. Lepiej do tego celu nadadzą się szczelnie zamykane pojemniki. Słoiki z gumowymi uszczelkami na wieczkach są przy przechowywaniu grzybów bezkonkurencyjne.

Gdzie przechowywać oczyszczone i dobrze zapakowane pieczarki? Grzyby najlepiej czują się trzymane w lodówce. Niższa temperatura zapewni im długotrwałą świeżość. Słoik z pieczarkami postaw na najwyższej półce, na której jest najchłodniej.

Jak przechowywać wstępnie przetworzone pieczarki?

Wiemy już, jak przechowywać pieczarki przyniesione prosto ze sklepu. Czy można jednak bezpiecznie magazynować grzyby po ich obraniu, pokrojeniu a nawet usmażeniu? Postaramy się nieco przybliżyć ten temat.

Obrane pieczarki przechowuje się dokładnie tak samo, jak te niepozbawione skórki. Szklany szczelny pojemnik i niska temperatura to wszystko, czego ten produkt potrzebuje. Nieco lepiej sprawdzą się w tym wypadku naczynia poziomie, w których pieczarki mogą swobodnie leżeć. Odrobina soku z cytryny zapobiegnie ciemnieniu produktu.

Nieco inaczej ma się sprawa z pokrojonymi pieczarkami. Grzyby w tej postaci są bardzo podatne na zepsucie i najlepiej zaplanować ich spożycie na następny dzień od pokrojenia. Takich pieczarek nie należy zawczasu przyprawiać, gdyś puszczą wodę i zgniją. Jeśli planujecie wstępne krojenie pieczarek, zróbcie to najdalej z jednodniowym wyprzedzeniem.

Smażone pieczarki można bez problemu trzymać w lodówce nawet 3-4 dni. Należy jedynie pamiętać, aby wcześniej całkowicie je wystudzić. Pieczarki w towarzystwie śmietany charakteryzują się nieco krótszym czasem przydatności do spożycia. Najlepiej skonsumować je w ciągu 2 dni od przygotowania. Pieczone pieczarki to doskonała i smakowita przekąska. Faszerowane kapelusze tych grzybów sprawdzą się przy niejednej okazji.

Canva / NorGal
Canva / NorGal

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: