Świąteczny specjał cudownie współgra z plackami ziemniaczanymi. Uczta gwarantowana
Śledzie w rozmaitych odsłonach skradły serca i podniebienia Polaków. Apetyczną przekąskę można jednak wynieść na zupełnie nowy poziom. Śledzie podane na chrupiących plackach ziemniaczanych są prawdziwym hitem. Smak ryby i ziemniaków idealnie się ze sobą łączy.
Delikatny śledź w śmietanie jest faworytem wielu miłośników tej ryby. Takie wydanie komponuje się w plackami wprost rewelacyjnie. Ten specjał przygotujesz prosto i szybko. Śledzie w śmietanie na plackach ziemniaczanych warto zaserwować nie tylko od święta.
Przepis na śledzie na plackach ziemniaczanych
Składniki na śledzie:
-
3-4 płaty filetu z matiasa
-
100 g śmietany 18%
-
1 średni ogórek kiszony
-
1/4 niewielkiej cebuli
-
1/4 jabłka
-
sól i pieprz do smaku
-
koperek
Składniki na placki ziemniaczane:
-
500 g obranych ziemniaków
-
1 jajko
-
1/2 małej cebuli
-
1 łyżka mąki pszennej
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Przepyszne placki ziemniaczane ze śledziem krok po kroku
Filety z matiasa odstaw do namoczenia na ok. 45-60 minut . Następnie odsącz je z wody i pokrój w niewielkie paski . Przygotowaną rybę przełóż do miski.
Ogórki oraz cebulę do placów ziemniaczanych ze śledziami pokrój w drobną kostkę . Jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki, a koperek posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do miski ze śledziami . Całość zalej śmietaną, wymieszaj, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem .
Przygotuj placki ziemniaczane . Ziemniaki zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru wody. Dodaj do nich oba rodzaje mąki, jajka, posiekaną drobno cebulę oraz sól i pieprz do smaku . Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy .
Na patelni rozgrzej olej . Na gorący tłuszcz nakładaj kolejne porcje ciasta i smaż placki ziemniaczane na złocisty kolor z obu stron . Gotowe egzemplarze odsączaj za pomocą ręcznika papierowego .
Na plackach ziemniaczanych układaj porcje śledzi w śmietanie . Wierzch dekoruj gałązką koperku . Tak przygotowaną potrawę najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu . Wypróbuj nasz przepis na aromatyczne śledzie korzenne . Wyśmienite placki ziemniaczane możesz przygotować również w piekarniku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Robi furorę na stole
-
Koniec z moczeniem grochu do wigilijnej kapusty. Teraz wszyscy wolą inny patent
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama