Smakosze.pl Przepisy Świąteczny specjał cudownie współgra z plackami ziemniaczanymi. Uczta gwarantowana
Canva / peredniankina

Świąteczny specjał cudownie współgra z plackami ziemniaczanymi. Uczta gwarantowana

22 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Śledzie w rozmaitych odsłonach skradły serca i podniebienia Polaków. Apetyczną przekąskę można jednak wynieść na zupełnie nowy poziom. Śledzie podane na chrupiących plackach ziemniaczanych są prawdziwym hitem. Smak ryby i ziemniaków idealnie się ze sobą łączy.

Delikatny śledź w śmietanie jest faworytem wielu miłośników tej ryby. Takie wydanie komponuje się w plackami wprost rewelacyjnie. Ten specjał przygotujesz prosto i szybko. Śledzie w śmietanie na plackach ziemniaczanych warto zaserwować nie tylko od święta.

Przepis na śledzie na plackach ziemniaczanych

Składniki na śledzie:

  • 3-4 płaty filetu z matiasa

  • 100 g śmietany 18%

  • 1 średni ogórek kiszony

  • 1/4 niewielkiej cebuli

  • 1/4 jabłka

  • sól i pieprz do smaku

  • koperek

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 500 g obranych ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1/2 małej cebuli

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przepyszne placki ziemniaczane ze śledziem krok po kroku

Filety z matiasa odstaw do namoczenia na ok. 45-60 minut . Następnie odsącz je z wody i pokrój w niewielkie paski . Przygotowaną rybę przełóż do miski.

Ogórki oraz cebulę do placów ziemniaczanych ze śledziami pokrój w drobną kostkę . Jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki, a koperek posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do miski ze śledziami . Całość zalej śmietaną, wymieszaj, na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem .

Przygotuj placki ziemniaczane . Ziemniaki zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru wody. Dodaj do nich oba rodzaje mąki, jajka, posiekaną drobno cebulę oraz sól i pieprz do smaku . Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy .

Na patelni rozgrzej olej . Na gorący tłuszcz nakładaj kolejne porcje ciasta i smaż placki ziemniaczane na złocisty kolor z obu stron . Gotowe egzemplarze odsączaj za pomocą ręcznika papierowego .

Na plackach ziemniaczanych układaj porcje śledzi w śmietanie . Wierzch dekoruj gałązką koperku . Tak przygotowaną potrawę najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu . Wypróbuj nasz przepis na aromatyczne śledzie korzenne . Wyśmienite placki ziemniaczane możesz przygotować również w piekarniku .

placki ziemniaczane
placki ziemniaczane

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy