Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koniec z moczeniem grochu do wigilijnej kapusty. Teraz wszyscy wolą inny patent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 21.12.2022 19:39

Koniec z moczeniem grochu do wigilijnej kapusty. Teraz wszyscy wolą inny patent

kapusta z grochem
Canva / joannawnuk

Przygotowanie wigilijnej kapusty z grochem jest nie lada wyzwaniem. Wszystko to przez moczenie grochu, które może zająć nawet całą noc. Znamy jednak 1 prosty trik, dzięki któremu można ten etap pominąć. Groch ugotuj w osolonej wodzie, a będzie miękki i pyszny już po 60 minutach.

Okazuje się, że moczenie grochu nie jest konieczne do przygotowania klasycznej świątecznej potrawy. Fakt ten ucieszy wszystkie osoby, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu. W zapomnienie może też odejść problem fermentowania moczonego całą noc grochu. Już nigdy nie przygotujesz tego dania inaczej.

Przepis na kapustę bez moczenia grochu

Składniki:

  • 3/4 szklanki łuskanego grochu

  • 400 g kiszonej kapusty

  • 3 łyżki oleju

  • 1 średnia cebula

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 2 łyżeczki kminku

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować świąteczną potrawę bez moczenia grochu?

Kapustę odciśnij ją z nadmiaru soku. W razie konieczności, jeśli jest bardzo kwaśna, dodatkowo przepłucz ją pod bieżącą wodą. Na koniec warzywo poszatkuj.

Moczenie grochu do tego przepisu nie jest konieczne. Ziarna rośliny przesyp do garnka i zalej wodą do przykrycia. Dodaj dużą szczyptę soli i gotuj groch przez ok. 60 minut. Często mieszaj zawartość garnka, aby uniknąć przypalenia.

Kapustę włóż do garnka i podlej niewielką ilością wody. Gotuj do miękkości przez ok. 20-25 minut. W czasie gotowania kontroluj ilość płynu w garnku i w razie potrzeby uzupełnij go.

Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Kiedy warzywo zrumieni się, dodaj do niego przyprawy oraz ugotowaną kapustę. Po ok. 10 minutach dołóż również groch. Całość podsmażaj przez kilka kolejnych minut.

Sprawdź smak potrawy, w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wigilijna kapusta bez moczenia grochu gotowa jest do podania. Wypróbuj nasz przepis na tradycyjny kulebiak. Łazanki z kapustą i grzybami to punk obowiązkowy podczas uroczystej wieczerzy.

Canva / lisaaMC
Canva / lisaaMC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: