Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Robi furorę na stole

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Robi furorę na stole

Kisiel z żurawiny
canva/olejx; Pawel Wodzynski/East News

Kisiel z żurawiny jest specjałem o przyjemnym, nieco cierpkim smaku. Eleganckie wigilijne danie jest ważnym elementem rodzinnego spotkania Iwony Pavlović. Jurorka telewizyjnego show zdradziła, jak przygotowuje się go u niej w domu. Przepis jest naprawdę prosty.

Piękna, niesamowicie intensywna czerwień kisielu z żurawiny idealnie odnajdzie się na świątecznym stole. Podany w towarzystwie makowego mleka czy bitej śmietany rarytas, skusi niejednego smakosza, a w przeciwieństwie do wielu innych dań, jego przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut.

Przepis na kisiel z żurawiny Iwony Pavlović

Składniki:

  • 1 kg świeżej żurawiny

  • 250 g cukru

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • woda

Jak zrobić kisiel z żurawiny? Iwona Pavlović zdradziła niezawodny przepis

Wieczorem, na dzień przed planowanym gotowaniem, żurawinę myjemy. Następnie mielimy ją w maszynce, a owocową masę łączymy z cukrem i odstawiamy na całą noc. Kolejnego dnia zlewamy do słoików i odstawiamy na dobę.

Po tym czasie przenosimy całość do garnka i ważymy. Wlewamy tyle wody, by 1 litr płynu przypadał na 250 g masy. Gotujemy całość, po czym wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Mieszając cały czas, jeszcze przez chwilę podgrzewamy.

Kisiel z żurawiny zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i przenosimy do naczyń, w których będziemy przysmak serwować. Podajemy po ostudzeniu solo, ze śmietanką lub mlekiem makowym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy słodkie pierogi z makiem oraz pyszną i aromatyczną wegańską wersję ryby po grecku.

Kisiel z żurawiny jest pyszny
canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt