Świeża mizeria z rzodkiewkami. Przepyszny dodatek do letniego obiadu. Pamiętaj o 1 zasadzie
Polecamy świeżą mizerię z rzodkiewkami. Będzie ona przepysznym dodatkiem do letniego obiadu. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie, a mianowicie, by obierać ogórek, zaczynając od jaśniejszego końca. Inaczej mizeria może mieć nieprzyjemny, gorzkawy posmak.
Mizeria jest jedną z najpopularniejszych surówek znanych nie tylko w naszej kuchni. Jej przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy pokroić ogórek w plasterki, a potem przyprawić i wymieszać ze śmietaną.
My polecamy jednak nieco inną wersję mizerii — mizerię z rzodkiewkami. Wyróżnia się apetyczniejszym wyglądem i ostrzejszym smakiem, a jest tak samo łatwa do zrobienia. Zwróćcie tylko uwagę na to, od której strony obieracie ogórki. Pamiętajcie, by zaczynać od ich jaśniejszej strony. Ciemniejsza jest gorzkawa i gdy zaczniecie obieranie, właśnie od tego końca, rozprowadzicie goryczkę po całym ogórku.
Jak zrobić mizerię z rzodkiewkami?
Składniki:
-
2 ogórki sałatkowe
-
1 pęczek rzodkiewek
-
sól, pieprz
-
kilka łyżek gęstej śmietany 18 proc.
Przygotowanie mizerii z rzodkiewkami
Ogórki umyj, wytrzyj, obierz zaczynając od jaśniejszego końca. Pokrój je w cienkie plasterki, wsyp do salaterki.
Ogórki oprósz solą, wymieszaj. Przykryj, wstaw na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie odlej zgromadzony sok.
Rzodkiewki oczyść, umyj, osącz. Pokrój je w plasterki, dodaj do ogórków, wymieszaj. Do mizerii dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki:
-
Do mizerii, zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny.
-
Smak mizerii będzie jeszcze bardziej orzeźwiający, jeśli dodasz do niej trochę posiekanego koperku lub szczypiorku.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na mizerię z ogórków kiszonych , a także na mizerię z dodatkiem octu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak smażyć jajka sadzone? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdą idealnie
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby
-
Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad