Smakosze.pl Przepisy Świeża mizeria z rzodkiewkami. Przepyszny dodatek do letniego obiadu. Pamiętaj o 1 zasadzie
canva/Mariha-kitchen

Świeża mizeria z rzodkiewkami. Przepyszny dodatek do letniego obiadu. Pamiętaj o 1 zasadzie

26 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Polecamy świeżą mizerię z rzodkiewkami. Będzie ona przepysznym dodatkiem do letniego obiadu. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie, a mianowicie, by obierać ogórek, zaczynając od jaśniejszego końca. Inaczej mizeria może mieć nieprzyjemny, gorzkawy posmak.

Mizeria jest jedną z najpopularniejszych surówek znanych nie tylko w naszej kuchni. Jej przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy pokroić ogórek w plasterki, a potem przyprawić i wymieszać ze śmietaną.

My polecamy jednak nieco inną wersję mizerii — mizerię z rzodkiewkami. Wyróżnia się apetyczniejszym wyglądem i ostrzejszym smakiem, a jest tak samo łatwa do zrobienia. Zwróćcie tylko uwagę na to, od której strony obieracie ogórki. Pamiętajcie, by zaczynać od ich jaśniejszej strony. Ciemniejsza jest gorzkawa i gdy zaczniecie obieranie, właśnie od tego końca, rozprowadzicie goryczkę po całym ogórku.

Jak zrobić mizerię z rzodkiewkami?

Składniki:

  • 2 ogórki sałatkowe

  • 1 pęczek rzodkiewek

  • sól, pieprz

  • kilka łyżek gęstej śmietany 18 proc.

Przygotowanie mizerii z rzodkiewkami

Ogórki umyj, wytrzyj, obierz zaczynając od jaśniejszego końca. Pokrój je w cienkie plasterki, wsyp do salaterki.

Ogórki oprósz solą, wymieszaj. Przykryj, wstaw na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie odlej zgromadzony sok.

Rzodkiewki oczyść, umyj, osącz. Pokrój je w plasterki, dodaj do ogórków, wymieszaj. Do mizerii dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki:

  • Do mizerii, zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny.

  • Smak mizerii będzie jeszcze bardziej orzeźwiający, jeśli dodasz do niej trochę posiekanego koperku lub szczypiorku.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na mizerię z ogórków kiszonych , a także na mizerię z dodatkiem octu .

rzodkiewki
canva/windujedi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy