Najlepsza mizeria z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do obiadu
Zapraszamy was na najlepszą mizerię z ogórków kiszonych. Będzie ona idealnym dodatkiem do obiadu, a zwłaszcza do mięsnych dań. Dzięki temu, że nie jest zrobiona ze świeżych ogórków, tylko z kiszonych, jest pełna smaku i o wiele lżejsza dla żołądka.
Klasyczną mizerię robi się ze świeżych ogórków. Po obraniu ogórki kroi się w cienkie plasterki, oprósza solą i pieprzem, a na końcu miesza ze śmietaną. Oczywiście jest to przepis podstawowy, bo niektórzy dodają też do mizerii szczyptę cukru czy odrobinę octu, posypują ją koperkiem, a śmietanę zastępują jogurtem naturalnym. A wiecie, że w podobny sposób można zrobić mizerię z kiszonych ogórków?
Jak smakuje mizeria z kiszonych ogórków? Ma pełniejszy smak, bo ogórki są kwaśne. Nie trzeba więc już zakwaszać sałatki octem czy sokiem z cytryny. Jest też lżej strawna, ponieważ ogórki kiszone są łagodne dla żołądka, a dodatkowo korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Także naprawdę warto zainteresować się tą wersją mizerii.
Przepis na mizerię z kiszonych ogórków
Składniki:
5-6 ogórków kiszonych
mała cebulka
koperek
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie mizerii z kiszonych ogórków
Ogórki pokrój w cienkie plasterki, umieść w salaterce. Cebulkę obierz, przekrój na pół, pokrój w talarki lub w kostkę. Dodaj do ogórków.
Koperek opłucz, osusz, posiekaj, wsyp do salaterki. Do mizerii dodaj też jogurt naturalny, całość wymieszaj.
Mizerię dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodatek soli może być jednak zbędny, o ogórki kiszone zawierają sól.
Wskazówka:
Zamiast koperku do mizerii z kiszonych ogórków możesz dodać posiekaną natkę pietruszki. Też bardzo dobrze pasuje do tej sałatki.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na słodko-kwaśną mizerię, a także na mizerię bez nabiału.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: