Sycąca jajecznica po góralsku
Po mocno zakrapianej imprezie nie ma nic lepszego na śniadanie niż pokaźna porcja jajecznicy z dużą ilością dodatków. Jajecznica po góralsku, którą prezentujemy poniżej, zawiera wędzony boczek oraz wędzony ser. Takie połączenie gwarantuje idealny smak, doskonałe właściwości sycące oraz duży zastrzyk energii.
Jajecznica po góralsku w swoim oryginalnym przepisie zawiera tradycyjny góralski oscypek, jednak dostęp do niego w reszcie kraju może być nieco utrudniony. Wystarczy zamienić go jednak na wędzony ser, który sprawdza się równie dobrze.
Przed wlaniem na patelnię jajek upewnij się, że boczek jest należycie zrumieniony i wytopiony. Tłuszcz, który z niego wyciekł, nada jajecznicy pysznej konsystencji, a chrupiące kawałki boczku będą tworzyć ciekawy kontrast dla delikatnych jajek.
Przepis na jajecznicę po góralsku
Składniki:
-
4 jajka
-
100 g boczku
-
50 g sera wędzonego
-
1 łyżeczka masła
-
szczypiorek
-
sól
-
pieprz
Zacznij od przetestowania świeżości jajek. Włóż je do wysokiego naczynia z wodą. Jeśli unoszą się ku górze, nie nadają się do jedzenia. Jajka pozostające na dnie są świeże. Po sprawdzeniu wbij je do osobnej miseczki.
Boczek posiekaj w drobną kostkę i wrzuć ją na roztopione masło. Podsmażaj kostkę, aż stanie się chrupiąca i brązowa. Jajka rozbełtaj z dodatkiem soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu. Następnie wlej je na ciepłą patelnię z boczkiem.
Smaż jajka do momentu, aż uzyskają pasujący tobie poziom ścięcia - następnie ściągnij je szybko z ognia, aby ich nie przedobrzyć. Przed podaniem posyp jajecznicę startym wędzonym serem oraz świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.
Źródło zdjęcia: canva/wilczon, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis