Smakosze.pl Przepisy Sycąca jajecznica po góralsku
canva/dejan Jekic, Getty Images

Sycąca jajecznica po góralsku

1 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Po mocno zakrapianej imprezie nie ma nic lepszego na śniadanie niż pokaźna porcja jajecznicy z dużą ilością dodatków. Jajecznica po góralsku, którą prezentujemy poniżej, zawiera wędzony boczek oraz wędzony ser. Takie połączenie gwarantuje idealny smak, doskonałe właściwości sycące oraz duży zastrzyk energii.

Jajecznica po góralsku w swoim oryginalnym przepisie zawiera tradycyjny góralski oscypek, jednak dostęp do niego w reszcie kraju może być nieco utrudniony. Wystarczy zamienić go jednak na wędzony ser, który sprawdza się równie dobrze.

Przed wlaniem na patelnię jajek upewnij się, że boczek jest należycie zrumieniony i wytopiony. Tłuszcz, który z niego wyciekł, nada jajecznicy pysznej konsystencji, a chrupiące kawałki boczku będą tworzyć ciekawy kontrast dla delikatnych jajek.

Przepis na jajecznicę po góralsku

Składniki:

  • 4 jajka

  • 100 g boczku

  • 50 g sera wędzonego

  • 1 łyżeczka masła

  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz

Zacznij od przetestowania świeżości jajek. Włóż je do wysokiego naczynia z wodą. Jeśli unoszą się ku górze, nie nadają się do jedzenia. Jajka pozostające na dnie są świeże. Po sprawdzeniu wbij je do osobnej miseczki.

Boczek posiekaj w drobną kostkę i wrzuć ją na roztopione masło. Podsmażaj kostkę, aż stanie się chrupiąca i brązowa. Jajka rozbełtaj z dodatkiem soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu. Następnie wlej je na ciepłą patelnię z boczkiem.

Smaż jajka do momentu, aż uzyskają pasujący tobie poziom ścięcia - następnie ściągnij je szybko z ognia, aby ich nie przedobrzyć. Przed podaniem posyp jajecznicę startym wędzonym serem oraz świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Jajecznica ze szczypiorkiem

Źródło zdjęcia: canva/wilczon, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy