Sycąca, konkretna zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy pęczak. Nowy, pyszny smak
Co dziś na obiad? Nasza propozycja to zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy pęczak. Jest sycąca, konkretna i ma nowy, pyszny smak. Spróbujcie jej raz, a będziecie gotować ją częściej. Zupa ta jest wyrazista i bardzo sycąca. Z pewnością posmakuje całej rodzinie.
Jest zimno, więc sycąca, konkretna zupa jest miło widziana na wszystkich stołach. A taka z pewnością jest nasza zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy pęczak. Ma nowy, niepowtarzalny smak, ale też wysoką wartość odżywczą. Stanowią o niej kiszone ogórki i inne warzywa, a także kasza.
Sycąca, konkretna zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy pęczak
Składniki:
-
1 cebula
-
2-3 łyżki oleju
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
kawałek korzenia selera
-
kawałek pora
-
3-4 ziemniaki
-
100 g kaszy pęczak
-
2 l bulionu
-
5-6 ogórków kiszonych
-
ząbek czosnku
-
koperek lub natka pietruszki
-
sól, pieprz
Przygotowanie zupy ogórkowej z dodatkiem kaszy pęczak
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę i podsmaż ją na niedużym ogniu. Marchewki, pietruszkę i seler oczyść i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli.
Por oczyść, pokrój w półplasterki, dodaj do smażonych warzyw, przesmaż, mieszając. Smaż całość, aż warzywa zaczną się robić miękkie.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do warzyw razem z opłukaną kaszą pęczak. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj ok. 15 minut na niedużym ogniu.
Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do zupy razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Gotuj całość ok. 10 minut, aż kasza będzie miękka.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp ją posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Sycąca zupa ogórkowa z kaszą pęczak jest gotowa.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na klasyczną zupę ogórkową , a także na ogórkową z wody po kiszonych ogórkach .
Źródło zdjęcia: canva/al62
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: naszprzepis, dorotasmakuje