Zupa ogórkowa za grosze z wody po ogórkach kiszonych
Zupa ogórkowa jest idealnym daniem, aby przygotować tani, a zarazem wyjątkowo pożywny obiad. Co więcej, można ugotować ją dosłownie za grosze - wystarczy wykorzystać poniższy przepis. Zupa ogórkowa z wody po kiszeniakach smakuje równie dobrze co klasyczna, a przy okazji pozwala zaoszczędzić całkiem dużo gotówki.
Zupa ogórkowa gości na stołach Polaków regularnie, zwykle w bogatej i bardzo treściwej wersji. Tym razem prezentujemy nowatorski przepis, który sprawdza się w każdych okolicznościach.
W wodzie po ogórkach jest bardzo dużo wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy kwas mlekowy. Zrobienie na jej podstawie zupy ogórkowej daje smaczny efekt, którym zajadać się będzie cała rodzina.
Przepis na zupę ogórkową z wody po ogórkach
Składniki:
1,5 l bulionu
10 ogórków kiszonych
szklanka zalewy z ogórków
pieprz
4 kartofle
cukier
kwaśna śmietana
Zacznij od wlania bulionu do garnka i postawienia go na palniku. Jeśli w wywarze znajdują się warzywa, zostaw je. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj pod bieżącą wodą, pokrój w równą kostkę i wrzuć do wywaru.
Gotuj ziemniaki do momentu, aż wbijany w nie widelec będzie wchodził bez żadnego oporu. Odsącz ogórki z zalewy i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Jeśli ziemniaki są już miękkie, dodaj ogórki.
Gotuj ogórkową przez 5 minut, wlej do niej wodę z ogórków, dopraw cukrem oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj z pokaźną łyżką śmietany. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą. Ten tekst wyjaśnia sposób na zupę ogórkową z nietypowym dodatkiem jajka na twardo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka cudownej przyprawy robi swoje
Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż Colesław
Źródło: zkuchnia.wp.pl