Sycące flaczki z dodatkiem boczku. Kultowa potrawa w nowej odsłonie
Flaczki są daniem, które budzi skrajne emocje — jedni nie wezmą ich do ust, inni za nimi przepadają. Dla wielbicieli mamy przepis na sycące flaczki z dodatkiem boczku. Ta kultowa potrawa w nowej odsłonie zachwyci was niepowtarzalnym aromatem i pełnym smakiem.
Flaczki są tradycyjną, polską zupą, bez której nie obędzie się żadna rodzinna uroczystość. Serwują je na chrzcinach, komuniach i weselach. Gotuje się je też na święta i inne imprezy. Oczywiście, jako danie przyrządzane z podrobów, mają wielu przeciwników, którzy za nic w świecie nie wezmą ich do ust.
Rzeczywiście flaczki mają charakterystyczny smak i zapach, które nie wszystkim odpowiadają. Jednak dobrze doprawione, potrafią smakować rewelacyjnie. A przy tym doskonale sycą i rozgrzewają.
Jak zrobić flaczki z boczkiem?
Składniki:
-
ok. 75 dag krojonych, mrożonych flaków
-
20 dag chudego boczku
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 por
-
1 łyżka oleju
-
1,5 l rosołu drobiowego
-
2 listki laurowe
-
ok. 100 ml przecieru pomidorowego
-
200 ml białego wina
-
po pół łyżeczki tymianku i słodkiej mielonej papryki
-
majeranek
-
mielony imbir
-
sól, pieprz
Przygotowanie flaczków z boczkiem
Flaczki rozmroź, kilka razy opłucz. Wrzuć do garnka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj je ok. 10 minut. Wodę odlej, flaczki zalej porcją gorącej wody i gotuj znowu 10 minut.
Boczek pokrój w kostkę lub paski, podsmaż w garnku na oleju. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Por oczyść, pokrój w paski.
Cebulę i czosnek dodaj do boczku, przesmaż. Dodaj pokrojony por, całość podduś. Dodaj flaczki, rosół i listki laurowe. Gotuj całość ok. 30 minut na niedużym ogniu.
Dodaj przecier pomidorowy, wino i przyprawy. Gotuj jeszcze 20-30 minut przy uchylonej pokrywce. Flaczki dopraw do smaku.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na flaczki z kurczaka , a także na flaczki z boczniaków .
Źródło zdjęcia: canva/JackF
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą
-
Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
-
Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Źródło: kuchnia.wp