Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły patent Ewy Wachowicz na aromatyczne flaczki z boczniaków
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.02.2022 01:00

Niezwykły patent Ewy Wachowicz na aromatyczne flaczki z boczniaków

Ewa Wachowicz, flaczki
TRICOLORS/East News, canva/ShyMan

Flaczki są jedną z tradycyjnych zup polskiej kuchni. Zwykle przygotowuje się je z żołądków wołowych lub cielęcych, co niektórych wręcz odpycha. Jeśli więc chcesz spróbować tego przysmaku, ale w bezkontrowersyjnej wersji, skorzystaj z naszego przepisu. Poznaj niezwykły patent Ewy Wachowicz na aromatyczne flaczki z boczniaków.

Boczniaki, to obok pieczarki grzyby, które można kupić przez cały rok. Hoduje się je, choć można też spotkać dzikorosnące. Grzyby te odznaczają się przyjemnym smakiem i wręcz leczniczymi właściwościami. Potrafią obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, zwalczają też wolne rodniki.

Boczniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale nadają się do smażenia i duszenia, można je też dodawać do sałatek, zapiekanek, na ich bazie robić sosy do makaronów. Ewa Wachowicz proponuje przygotować z ich dodatkiem zupę - odpowiednik tradycyjnych flaczków.

Niezwykły patent Ewy Wachowicz na aromatyczne flaczki z boczniaków

Składniki:

  • 2 pietruszki

  • 4 marchewki

  • kawałek korzenia selera

  • 2 cebule

  • 1 łyżka masła

  • 50 dag boczniaków

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 kieliszek białego wina

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • majeranek

  • mielony imbir

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie flaczków

Pietruszki, marchewki i seler obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj starte warzywa, przesmaż, mieszając.

Pod koniec dodaj do warzyw posiekane ząbki czosnku. Krótko całość przesmaż, podlej winem, duś, aż alkohol odparuje.

Boczniaki opłucz, osusz, pokrój w paski. Umieść je w garnku, całość zalej gorącą wodą. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, a także majeranek i imbir. Gotuj 30 minut na niedużym ogniu.

Dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze 5 minut. Flaczki dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możesz je posypać posiekaną natką pietruszki.

Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne flaczki, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, jak przygotować flaczki z drobiowych żołądków.

boczniaki
boczniaki

Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz, kuchnia.wp, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram