Niezwykły patent Ewy Wachowicz na aromatyczne flaczki z boczniaków
Flaczki są jedną z tradycyjnych zup polskiej kuchni. Zwykle przygotowuje się je z żołądków wołowych lub cielęcych, co niektórych wręcz odpycha. Jeśli więc chcesz spróbować tego przysmaku, ale w bezkontrowersyjnej wersji, skorzystaj z naszego przepisu. Poznaj niezwykły patent Ewy Wachowicz na aromatyczne flaczki z boczniaków.
Boczniaki, to obok pieczarki grzyby, które można kupić przez cały rok. Hoduje się je, choć można też spotkać dzikorosnące. Grzyby te odznaczają się przyjemnym smakiem i wręcz leczniczymi właściwościami. Potrafią obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, zwalczają też wolne rodniki.
Boczniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale nadają się do smażenia i duszenia, można je też dodawać do sałatek, zapiekanek, na ich bazie robić sosy do makaronów. Ewa Wachowicz proponuje przygotować z ich dodatkiem zupę - odpowiednik tradycyjnych flaczków.
Niezwykły patent Ewy Wachowicz na aromatyczne flaczki z boczniaków
Składniki:
2 pietruszki
4 marchewki
kawałek korzenia selera
2 cebule
1 łyżka masła
50 dag boczniaków
2-3 ząbki czosnku
1 kieliszek białego wina
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek
mielony imbir
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie flaczków
Pietruszki, marchewki i seler obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj starte warzywa, przesmaż, mieszając.
Pod koniec dodaj do warzyw posiekane ząbki czosnku. Krótko całość przesmaż, podlej winem, duś, aż alkohol odparuje.
Boczniaki opłucz, osusz, pokrój w paski. Umieść je w garnku, całość zalej gorącą wodą. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, a także majeranek i imbir. Gotuj 30 minut na niedużym ogniu.
Dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze 5 minut. Flaczki dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możesz je posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne flaczki, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, jak przygotować flaczki z drobiowych żołądków.
Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz, kuchnia.wp, beszamel.se