Smakosze.pl Przepisy Sycące ziemniaki po cabańsku. Prosty, tani obiad z piekarnika
Screen z filmu na kanale YouTube Obżarciuch

Sycące ziemniaki po cabańsku. Prosty, tani obiad z piekarnika

26 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ziemniaki po cabańsku są doskonałą propozycją obiadową. Poza ziemniakami w potrawie znaleźć możemy też takie składniki jak boczek, kiełbasa i liście kapusty. Ten tani obiad bez trudu przygotujesz w swoim piekarniku. Niezwykle sycące i aromatyczne danie w mgnieniu oka zdobędzie serca miłośników dobrego jedzenia.

Ziemniaki po cabańsku pochodzą z okolic Chrzanowa i są typowym, regionalnym przysmakiem. Ich intrygująca nazwa wzięła się od ludu Cabanów, którzy niegdyś zajmowali tamtejsze tereny. Dziś tani obiad warto przygotować zarówno na rodzinny posiłek, jak i spotkanie towarzyskie. W każdej z tych ról sprawdzą się fenomenalnie.

Przepis na wyjątkowe ziemniaki po cabańsku z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1-2 cebule

  • 2 marchewki

  • 200 g wędzonego boczku w plastrach

  • kawałek dobrej jakości kiełbasy

  • 2-3 duże liście kapusty

  • pieprz i sól do smaku

Jak przyrządzić pyszne ziemniaki po cabańsku?

Przygotuj warzywa do ziemniaków po cabańsku . Kartofle i marchew obierz, umyj i pokrój w grube plastry. Liście kapusty opłucz dokładnie pod bieżącą wodą . Cebulę wydobądź z łupiny i pokrój w talarki.

Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami boczku . Na mięsie ułóż warstwami plastry ziemniaków, marchewki, cebuli oraz pokrojonej kiełbasy . Każdą warstwę dopraw do smaku solą i pieprzem . Górę stanowić mają ziemniaki przykryte na koniec liśćmi kapusty .

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C . Naczynie z obiadem wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem przez ok. godzinę . Ziemniaki po cabańsku można podawać od razu po przyrządzeniu lub odgrzać kolejnego dnia . Tradycyjnie podaje się je z chlebem, ale mogą stanowić też samodzielne danie .

Na solidny głód przygotuj błyskawiczny i pyszny makaron z sosem serowym . Aksamitny krem z pieczarek to smakowite i niedrogie danie .

Canva / rogkov
Canva / rogkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy