Nigdy nie dodawaj go do ciasta na pierogi. Wyjdą twarde i niesmaczne
Nieodpowiednio przygotowane ciasto na pierogi potrafi skutecznie zepsuć całą potrawę. Twarde, zbyt grube lub popękane - nie są to cechy, jakich szukamy w idealnych pierogach. Wbrew wielu obiegowym opiniom, do ciasta pod żadnym pozorem nie należy dodawać jajka. Ten produkt sprawia, że pierogi stają się o wiele twardsze i mniej smaczne.
Idealne ciasto na pierogi składa się zaledwie z kilku składników. W ich skład wchodzi mąka, woda, sól i odrobina tłuszczu. Nawet w tym prostym przepisie ważne jest trzymanie się obowiązujących zasad. Z naszym krótkim przewodnikiem nieudane pierogi możesz puścić w niepamięć.
Jakie są największe grzechy przy przyrządzaniu ciasta na pierogi?
Wiele osób do ciasta na pierogi dodaje jajko. Jest to niewybaczalny błąd. Ten dodatek jest po prostu zbędny, bo sprawia, że ciasto wyjdzie o wiele twardsze. Niektórzy dodają same żółtko, co nieco mniej zwiększa twardość ciasta. Jednak będzie taniej i smaczniej, jeśli zupełnie zrezygnujemy z tego dodatku.
Skąd wziął się pomysł na dodatek jajka do pierogów? A no z kuchni włoskiej. To właśnie tam do pierożków ravioli dodaje się jajko. Niestety ta metoda zupełnie nie sprawdza się w naszych pierogach. Są o wiele większe, przez co ich twardość naprawdę może przeszkadzać.
Kolejnym powszechnie popełnianym błędem jest wałkowanie ciasta na blacie podsypanym obficie mąką. Prawidłowo przygotowane ciasto na pierogi powinno dać się rozwałkować bez takiego działania. Nadmiar mąki uniemożliwia dokładne sklejenie pierogów, przez co w czasie gotowania farsz może zwyczajnie wypłynąć na zewnątrz.
W wałkowaniu ciasta na pierogi nie sprawdza się zasada "im cieniej, tym lepiej". Zbyt cienkie, wręcz prześwitujące ciasto może rozpaść się w trakcie gotowania. Tym sposobem zmarnujemy czas i produkty poświęcone na przygotowanie potrawy. W kwestii grubości ciasta konieczne jest znalezienie złotego środka.
Jak prawidłowo dobrać składniki do ciasta na pierogi?
Podstawą udanego ciasta na pierogi jest mąka. Optymalnym wyborem będzie typ 450 lub 500. Inny skutkować będzie zbyt twardym i mało elastycznym ciastem.
Do mąki obowiązkowy jest dodatek wody. Przed wyrabianiem ciasta koniecznie należy ją dobrze podgrzać. Dzięki ciepłej wodzie skrobia obecna w mące napęcznieje, tworząc odpowiednią strukturę.
Porządne ciasto na pierogi nie może obyć się bez dodatku tłuszczu. Można wybrać olej, masło lub śmietanę. Tłuszcz spowolni wysychanie ciasta i umożliwi sprawne zlepienie pierogów. Sprawi też, że ciasto będzie elastyczne i bardziej wilgotne.
Po wyrobieniu ciasta na pierogi należy je odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie skrobia będzie miała szansę nadać mu pożądaną sprężystość. Ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Dzięki temu zapobiegniesz jego obsychaniu.
Dla niektórych osób przydatne mogą okazać się sprawdzone sposoby na odgrzewanie pierogów. Pomysłowe pierogi z ciasta francuskiego to doskonały patent na przekąskę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najprostsza surówka z marchewki. 2 składniki robią ogromną różnicę
Kawa Ci nie służy? Kilka zamienników przewyższa ją nawet mocą
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama