Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kremowa zupa pieczarkowa Magdy Gessler. Prosta, tania i smaczna
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.11.2022 19:13

Kremowa zupa pieczarkowa Magdy Gessler. Prosta, tania i smaczna

zupa pieczarkowa magdy gessler
Canva / Derkien ; TRICOLORS / EAST NEWS

Wyborna kuchnia nie musi być ani droga, ani skomplikowana. Najlepiej wie o tym znana restauratorka Magda Gessler, która podzieliła się przepisem na kremową zupę pieczarkową. Kilka prostych produktów zamienia w nim w pożywną i smaczną potrawę. Będziecie zaskoczeni jej wybornym smakiem.

Sekretem tej wyśmienitej zupy pieczarkowej jest esencjonalny bulion gotowany na dużej ilości warzyw. Nie musisz jednak przygotowywać go wcześniej. Wywar robi się na bieżąco podczas przygotowywania zupy. Koniecznie sprawdź ten prosty i tani przepis.

Przepis na zupę pieczarkową Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 duże pietruszki

  • 2 marchewki

  • 1 duża cebula

  • 1 por

  • 1/2 korzenia selera

  • 500 g pieczarek

  • 6 ziemniaków

  • pęczek natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

  • masło klarowane

  • 200 ml kremówki

  • 10 pieczarek do dekoracji

  • natka pietruszki do podania

Kremowa zupa pieczarkowa Magdy Gessler krok po kroku

Przygotuj warzywa do zupy pieczarkowej. Z pora usuń zielone liście, a jego białą część pokrój w półplasterki. Pietruszki, marchew, ziemniaki oraz seler obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.

Warzywa podduś na rozgrzanym maśle, zaczynając od pora, a następnie dodając pozostałe warzywa oraz grzyby. Podsmażone i podduszone składniki zalej gorącą wodą. Dodaj opaloną nad kuchenką cebulę, dopraw zupę pieczarkową solą i pieprzem. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj do miękkości warzyw.

Do garnka z zupą pieczarkową wlej śmietanę kremówkę i zmiksuj całość za pomocą blendera. Trzymaj danie na ogniu jeszcze kilka minut, aż zupa zgęstnieje. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika.

Zupę pieczarkową spróbuj i w razie potrzeby dopraw za pomocą soli i pieprzu. Udekoruj ją pokrojonymi w plasterki i podsmażonymi pieczarkami a także posiekaną natką pietruszki. Danie możesz podawać od razu po przyrządzeniu. Zielone liście pora możesz wykorzystać do ugotowania tej pożywnej zupy. Krem z kalafiora dzięki niezwykłym przyprawom nabiera orientalnej nuty.

Canva / MSPhotographic
Canva / MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia wp