Smakosze.pl Przepisy Syn Gessler pokazał, jak z łatwością zrobić ocet jabłkowy. Wyśmienity patent
Canva / bondarillia ; screnn z filmu na kanale YouTube tvnpl

Syn Gessler pokazał, jak z łatwością zrobić ocet jabłkowy. Wyśmienity patent

6 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ocet jest doskonałym produktem, który może podkręcić smak rozmaitych potraw. Dobrze wie o tym syn Magdy Gessler, który ten składnik przygotowuje własnoręcznie. Do jego przyrządzenia potrzebne jest zaledwie kilka składników oraz nieco cierpliwości.

Domowy ocet jabłkowy Tadeusza Mullera jest dużo zdrowszy, niż jego przemysłowe pasteryzowane odpowiedniki. Duża zawartość pektyn wspomaga pracę nasze układu pokarmowego i chroni przed miażdżycą. Do przygotowania octu jabłkowego najlepiej wybrać słodkie odmiany jabłek. Dzięki znaczącej ilości cukru proces fermentacji przebiegnie szybciej, a smak otrzymanego octu będzie mocniejszy

Przepis na ocet jabłkowy Tadeusza Mullera

Składniki:

  • 1 kg rajskich jabłuszek lub innej słodkiej odmiany

  • 2 l wody

  • 200 g cukry trzcinowego

  • 1 gałązka sosny

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Owoce na ocet jabłkowy umyj i pokrój w mniejsze kawałki . Do tego przepisu możesz zużyć również obierki, które zostały z innego przepisu . Wszystkie kawałki jabłka wrzuć do dużego słoja .

Do osobnego naczynia wlej 2 litry przegotowanej letniej wody . Wsyp do niej 200 g cukru trzcinowego i wymieszaj do całkowitego jego rozpuszczenia . Płyn wlej do słoika z owocami na ocet jabłkowy. Jabłka powinny być dokładnie przykryte wodą .

Do naczynia ze składnikami na ocet jabłkowy dołóż 1 gałązkę sosny . Następnie jabłka obciąż wyparzonymi deseczkami oraz wygotowanym kamieniem , aby zapobiec ich wypływaniu na powierzchnię. Na koniec słoik zabezpiecz czystą gazą .

Słój ze składnikami na ocet jabłkowy odstaw w ciemne i ciepłe miejsce . Fermentacja octu zajmie od 2 do 5 tygodni . Aby zapewnić równomierny dopływ tlenu, raz na dzień zamieszaj zawartość słoja za pomocą łyżki . Dowiedz się, jakimi niezwykłymi właściwościami może pochwalić się ocet jabłkowy . Ocet idealnie przyda się podczas gotowania czerwonego barszczu .

Canva / cheche22
Canva / cheche22

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tvnpl

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy