Hitowy tort makowy Marioli Bojarskiej-Ferenc. Niepowtarzalny wypiek zachwyca smakiem i wilgotnością
Tort makowy według przepisu Marioli Bojarskiej-Ferenc będzie wyśmienitym deserem dla całej rodziny. Tort przełożony kremem czekoladowym lub orzechowym wygląda bardzo apetycznie i doskonale sprawdzi się na Boże Narodzenie. Każdy będzie prosił o dokładkę, a potem o przepis.
Mariola Bojarska-Ferenc na swoim Instagramie, mariola_bojarska_ferenc, podzieliła się prostym przepisem na wyśmienity tort makowy. Tort jest prosty w przygotowaniu, wilgotny i zachwyca smakiem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnego konta Bojarskiej- Ferenc na Instagramie.
Mariola Bojarska- Ferenc do tortu makowego nie dodaje proszku do pieczenia. Sekretem puszystego ciasta jest piana z białek dodana pod sam koniec, kiedy masa makowa jest już gotowa. Do maku koniecznie dodaj posiekane orzechy włoskie i ulubione bakalie, np. morele, żurawinę i rodzynki.
Tort makowy po upieczeniu i ostudzeniu przekrój na dwa blaty i przełóż kremem. Gorąco polecam krem orzechowy lub czekoladowy. Krem śmietanowy i kawowy równie dobrze podkreślą smak domowego wypieku. Gotowe ciasto udekoruj orzechami, będzie prezentować się rewelacyjnie.
Świąteczny tort makowy Marioli Bojarskiej-Ferenc
Składniki:
300 g suchego maku
8 jajek
pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych moreli suszonych, rodzynek, żurawiny suszonej
szklanka drobnego cukru
szklanka mleka
skórka tarta z cytryny
łyżka tartej bułki
Dodatkowo:
orzechy włoskie do dekoracji
krem orzechowy lub czekoladowy do przełożenia
Jak przyrządzić szybki i smaczny tort makowy na święta?
Mak wsyp do rondla, wlej mleko i gotuj 20 minut na małym ogniu. Następnie dodaj orzechy, bakalie, cukier i zmiel 3 razy w maszynce.
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Żółtka ucieraj z cukrem, dodając stopniowo masę makową. Następnie dodaj ubitą pianę z białek, startą skórkę z cytryny, bułkę tartą i delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę przełóż na blachę lub tortownicę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół, piecz około 40 minut. Tort ostudź, przekrój na pół i przełóż kremem. Ciasto udekoruj orzechami, smacznego.
Na święta przygotuj również wyśmienity makowiec bez pieczenia. Gorąco polecam również sernik według przepisu Ani Bardowskiej z polewą czekoladową i skórką pomarańczową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Staropolskie pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjna receptura zachwyca do dziś
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Instagram/ mariola_bojarska_ferenc