Smakosze.pl Przepisy Sypana szarlotka bez wyrabiania ciasta
canva/millermountainman, Getty Images

Sypana szarlotka bez wyrabiania ciasta

2 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Szarlotka w klasycznym wydaniu przygotowywana jest na kruchym cieście, które należy zawczasu odpowiednio wyrobić. Istnieje jednak sposób na szarlotkę sypaną, którą robi się bez zagniatania. Zamiast tego produkty wsypuje się wprost do formy. Takie ciasto jest proste i wyjątkowo pyszne, przez co każdy będzie błagał cię o przepis.

Wydawać by się mogło, że do szarlotki należy włożyć sporo pracy, zanim będzie można cieszyć się jej smakiem. Znamy jednak metodę, dzięki której ten pyszny wypiek będziesz mógł piec praktycznie codziennie - tak mało wymaga wysiłku.

Dużym atutem poza wsypywaniem suchych składników wprost do formy jest także brak konieczności prażenia jabłek. Te wystarczy ułożyć na suchych składnikach i podsypać cynamonem, a staną się po upieczeniu słodkie i delikatne.

Przepis na sypaną szarlotkę

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 kg jabłek

  • cynamon

  • 180 g masła

Zacznij od przesiania mąki i proszku do pieczenia do miski. Dodaj do nich kaszę manną wraz z cukrem i wymieszaj. Podziel sypkie produkty na 3 równe części. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Na dno wsyp jedną część suchych składników i rozłóż na nich połowę jabłek. Podsyp je cynamonem, wsyp drugą część sypkich i rozłóż resztę jabłek, również posypując cynamonem.

Na wierzch wsyp ostatnią część mąki. Masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach i równo ułóż wiórki na wierzchu ciasta. Wstaw formę do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 60 minut. Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy najlepszy i najszybszy przepis na blok czekoladowy. Ten tekst wyjawia przepis na zaskakujący domowy syrop z bananów.

Szarlotka

Źródło zdjęcia: canva/teine, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy