Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy i najszybszy przepis na blok czekoladowy
Adam Moskal
Adam Moskal 02.01.2022 01:00

Najlepszy i najszybszy przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale KitchenBookTv

Blok czekoladowy był niegdyś deserem, który każdy pochłaniał w ogromnych ilościach. Doskonały smak i sposób na recykling słodyczy, których nikt nie chciał już jeść, sprawiały, że blok był bardzo popularny. Nasze babcie dodawały do niego mleko w proszku, co poprawiało smak oraz konsystencję ciasta. Niżej pokazujemy dokładny przepis.

Blok czekoladowy smakuje praktycznie każdemu łasuchowi bez względu na wiek. Starsze pokolenia go uwielbiają, bo mają do niego sentyment, a młodsze przygotowują z ciekawości. Chcą bowiem sprawdzić, czy starsi faktycznie mają rację. Finalnie wszyscy zachwycają się jego smakiem.

Dużym atutem bloku jest jego niewielka cena, ponieważ zazwyczaj wykorzystuje się produkty, które już są w kuchni. Zleżała czekolada czy ciasteczka nie zachęcają w swojej podstawowej formie do jedzenia - wystarczy je jednak dodać do bloku, aby nadać im drugą młodość.

Przepis na blok czekoladowy

Składniki:

  • 400 g herbatników

  • 250 g masła

  • 100 g cukru

  • 3 łyżki kakao

  • 100 ml mleka

  • 400 g mleka w proszku 

  • wybrane bakalie

Gotowanie rozpocznij od pokruszenia herbatników na mniejsze kawałki. Zawiń je w czystą ścierkę lub torebkę strunową i przejedź kilkukrotnie wałkiem do ciasta. Uważaj jednak, aby nie pokruszyć ich za bardzo - inaczej staną się herbatnikowym proszkiem, który zniknie w gęstej i wilgotnej masie.

Do garnka wlej mleko, dodaj masło cukier oraz kakao. Podgrzewaj całość, aż masło się rozpuści, lecz nie doprowadź do wrzenia. Zbyt wysoka temperatura może zważyć masę. Odstaw garnek w chłodne miejsce, do momentu, gdy krem przestygnie. Po ostygnięciu wsypuj stopniowo mleko w proszku i ciągle miksuj. Następnie wrzuć do masy pokruszone herbatniki oraz wybrane bakalie.

Do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia wylej masę i uderz kilkukrotnie formą o blat, aby pozbyć się baniek powietrza ze środka bloku. Wstaw go do lodówki na całą noc, a o poranku możesz już cieszyć się pysznym deserem. Smacznego. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale KitchenBookTv. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu ciastu Snickers bez pieczenia.

Roztopiona czekolada

Źródło zdjęcia: canva/PublicDomainPictures, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojewypieki; YouTube / KitchenBookTv

Zapraszamy na nasz Instagram