Smakosze.pl Przepisy Przenigdy nie wyrzucaj skórki mandarynki. Wykorzystasz ją w zaskakująco smaczny sposób
canva/Couleur, Pixabay

Przenigdy nie wyrzucaj skórki mandarynki. Wykorzystasz ją w zaskakująco smaczny sposób

27 listopada 2022

Skórki mandarynki zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Tymczasem odrobina wysiłku wystarczy, by przygotować z nich doskonały syrop, który pomoże w walce z objawami przeziębienia. Oprócz owocowego odpadu potrzebne będą tylko 3 inne produkty, które na pewno macie w kuchni. Spróbujecie?

Syrop przygotowany ze skórek owocu ma korzystny wpływ na drogi oddechowe. Pomoże zwalczyć kaszel i uśmierzy towarzyszący mu ból. Domowy lek jest prosty w przygotowaniu, a sięganie po łyżeczkę przez kilka dni szybko poprawi wasz stan. Warto spróbować.

Przepis na syrop ze skórki mandarynki

Składniki:

  • 1 szklanka obierek z mandarynki

  • 220 g cukru

  • 500 ml wody

  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo potrzebne będą:

  • woda do moczenia i gotowania skórek

  • czysty i wyparzony słoik z dopasowaną pokrywką

  • garnek oraz pokrywka o mniejszej średnicy

Jak zrobić syrop ze skórki mandarynki? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od namoczenia skórek z mandarynki. Wrzucamy je do dużego garnka i zalewamy zimna wodą, po czym dociskamy pokrywką o średnicy mniejszej niż naczynie. Chcemy, aby owocowe odpady były w całości pokryte płynem.

Pozostawiamy na 1-2 dni, w międzyczasie kilkukrotnie wymieniając wodę. Namoczone obierki z mandarynki zalewamy świeżą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 30-40 minut.

Gdy skórki zmiękną, odcedzamy je i studzimy. Usuwamy białe fragmenty, które obfitują w goryczkę. Pomarańczową część kroimy w kosteczkę. Wodę podgrzewamy i rozprowadzamy w niej cukier.

Wlewamy sok z cytryny. Wrzucamy również skórki. Gotujemy przez 60-80 minut na niewielkim ogniu, po czym przenosimy do czystego słoika. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowe syropy. Wypróbujcie koniecznie znakomity wyrób z cebuli . Wesprze was w walce z przeziębieniem. Być może też zainteresuje was receptura na syrop z selera . Pomaga w walce z katarem i suchym kaszlem.

Skórki z mandarynki są idealne na syrop
canva/Yoela

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy