Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Drobiowy czy wołowy? Szefowie kuchni zdradzają, który wywar jest lepszy do przyrządzenia flaczków
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.11.2022 15:59

Drobiowy czy wołowy? Szefowie kuchni zdradzają, który wywar jest lepszy do przyrządzenia flaczków

Drobiowy czy wołowy? Szefowie kuchni zdradzają, który wywar jest lepszy do przyrządzenia flaczków
canva/Dar1930

Jesteście wielbicielami flaczków? A wiecie, na jakim wywarze wyjdą najsmaczniejsze? Szefowie kuchni nie mają wątpliwości, że na wołowym. Jest zdecydowanie bardziej aromatyczny i esencjonalny w smaku niż wywar drobiowy. Flaki należy odpowiednio przygotować przed przyrządzaniem potrawy. W przeciwnym razie będą twarde i niesmaczne. Poznaj najlepszy przepis na kultowe danie.

Flaczki wołowe są tradycyjnym daniem, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Niektórzy flaki gotują na samej wodzie, inni na wywarze z kurczaka. Najlepsi szefowie kuchni do ugotowania potrawy wykorzystują aromatyczny bulion wołowy. To sekret doskonałego, pełnego smaku.

Bulion przygotujesz na kościach wołowych, szpondrze lub kawałku wołowiny z kością. Wystarczy, że ugotujesz mięso z warzywami rosołowymi. Nie zapomnij o przyprawach, jak liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Wywar z kości gotuj podobnie jak rosół - na najmniejszym ogniu przez kilka godzin. Sól i pieprz dodaj pod sam koniec, kiedy bulion najdzie już smakiem i aromatem.

Żeby flaczki były miękkie i delikatne, koniecznie przygotuj je przed przyrządzaniem dania. Kluczowe jest obgotowanie flaków kilkukrotnie przez 30 minut od momentu wrzenia wody. Jeśli tego nie zrobisz, flaczki nie będą ani smaczne, ani miękkie i zepsują całą potrawę.

Przepis na aromatyczne flaczki wołowe

Składniki:

  • 3 l bulionu wołowego, np. z kości lub szpondra

  • 900 g flaków wołowych

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • suszony majeranek

  • słodka papryka mielona

  • mielona gałka muszkatołowa

  • mielony imbir

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić najlepsze flaczki wołowe? Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu flaków

Flaki opłucz, pokrój, zalej wodą, posól. Gotuj około pół godziny od momentu zagotowania, przecedź. Powtórz te czynności 2 razy. Flaki opłucz pod bieżącą wodą i odstaw. Gdy będą zimne, oczyść je dokładnie i pokrój w cienkie paski.

W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj pokrojone warzywa rosołowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone flaki, liście laurowe, ziele angielskie, oprósz solidnie majerankiem, papryką i gotuj na małym ogniu do miękkości. Gotowe flaczki dopraw do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem.

Pomysł na danie główne z wołowiny? Duszone policzki wołowe w sosie własnym. Z wołowiny przygotujesz również bitki- tu dowiesz się, jak je przyrządzić, żeby były miękkie.

fllaczki
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: