Aromatyczna wersja szarlotki
Smakowita szarlotka wielokrotnie wywoływała u nas autentyczny zachwyt. Smakołyk można przygotować w różnych wydaniach, jednak jeden przepis znacząco wyróżnia się na tle innych. Już teraz przekonaj się jak przyrządzić szarlotkę w wyjątkowo aromatycznej odsłonie.
Szarlotka jeszcze nigdy nie była tak pyszna
Szarlotka już wcześniej gościła na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy tradycyjny przepis na ten uwielbiany frykas . Tym razem sięgniemy po recepturę, która pozwoli nam na przygotowanie szarlotki w jeszcze lepszym wydaniu.
Niecodzienna szarlotka zostanie wzbogacona o imbir i kardamon. Obie przyprawy charakteryzują się wyjątkowym smakiem i intensywnym aromatem . Wpływają one również na nasze zdrowie. Warto się na chwilę nad nimi pochylić.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, kardamon wspiera procesy trawienne. Jest również źródłem melatoniny, która reguluje rytm dobowy i pomaga w walce z otyłością. Może także zapobiegać cukrzycy .
Nasza szarlotka będzie wzbogacona imbirem. Korzeń słynie ze swojego pozytywnego wpływu na odporność. W związku z tym warto urozmaicać nim smakołyki. Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania szarlotki?
Ciasto:
-
300 g mąki tortowej
-
200 g masła
-
100 g cukru pudru
-
10 g proszku do pieczenia
-
2 żółtka
-
jajko
Nadzienie:
-
2,5 kg jabłek
-
45 g cynamonu
-
5 g startego imbiru
-
2 g kardamonu
-
15 g cukru
Pianka:
-
2 białka
-
50 g cukru
(Canva.com / bhofack2)
Aromatyczna szarlotka jest prosta w przygotowaniu
Na początku w misce umieszczamy rozdrobnione masło. Powinno być zimne. Dodajemy do niego mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wszystko starannie mieszamy. Warto wykorzystać do tego mikser. Kiedy składniki już się połączą, dodajemy do nich żółtka i całe jajko .
Kontynuujemy wyrabianie ciasta. Gdy będzie jednolitą masą, wówczas formujemy z niego kulę. Dzielimy ją na połowę i owijamy w folię spożywczą . Ciasto lekko spłaszczamy, a następnie wstawiamy do lodówki. Teraz weźmiemy się za jabłka.
(Canva.com / chas53)
Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy je na małym ogniu z dodatkiem imbiru, kardamonu i cynamonu . Warto nadmienić, że szarlotka nie musi być koniecznie nadziana jabłkami. Równie dobrze mogą być to zupełnie inne owoce.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Jedną połowę rozwałkowujemy i umieszczamy w tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Należy zrobić to starannie. Od tego zależy apetyczny wygląd naszego wypieku. Tortownicę umieszczamy na 10 minut do lodówki .
W tym czasie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wracamy do spodu ciasta. Wypełniamy je nadzieniem, które przykrywamy pianą z białek . Na wierzchu umieszczamy drugą połowę ciasta. Oczywiście trzeba ją wcześniej rozwałkować.
Elementy wystające spoza tortownicy warto przyciąć. Szarlotka powinna być gotowa po godzinie pieczenia w 180 stopniach Celsjusza. Godny uwagi jest także przepis na sernik Oreo, który nie wymaga używania piekarnika .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Esencja Kulinarna; Poradnik Zdrowie; Żywność