Ciastka z maszynki jak za dawnych lat
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kulinarne przygody

Przepis na ciastka z maszynki

Ciastka mogą być różne, jednak najlepiej smakują takie, które przywołują wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Do grona tego typu łakoci zaliczają się słodkie frykasy z maszynki. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Ciastka jak za dawnych lat są w zasięgu ręki.

Nie da się ukryć, że ciastka z maszynki są jednym z najbardziej kultowych smakołyków. Wielu smakoszy na sam widok takiego deseru od razu sobie przypomina minione lata. Już teraz przekonaj się jak przywrócić jeden ze smaków dzieciństwa.

Ciastka o smaku wspomnień

Pyszne ciastka mogą mieć rozmaite formy. Jakiś czas temu wspominaliśmy o smakołykach, które wyglądają jak orzeszki. Dziś sięgniemy po recepturę, dzięki której z łatwością przygotujemy uwielbiane ciastka z maszynki.

Dawniej ciastka z maszynki cieszyły się ogromną popularnością. Można było się natknąć na nie niemal w każdym domu. Dziś zastępują je przeważnie sklepowe słodycze. Jednak z pewnością nie dorównują one samodzielnie przygotowanym łakociom.

Ciastka z maszynki cechują się charakterystycznym kształtem. Ciężko je pomylić z czymkolwiek innym. Jak sama nazwa wskazuje, ciastka w tej odsłonie wymagają użycia maszynki do mielenia. Przebieg takich przygotowań można znaleźć na YouTube na kanale Kulinarne przygody. Właśnie stamtąd pochodzie zdjęcie wykorzystane powyżej.

Jak smażyć krokiety, aby nie popękały?Jak smażyć krokiety, aby nie popękały?Czytaj dalej

Przepis na ciastka z maszynki jest niezwykle prosty. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Najpierw jednak musimy zaopatrzyć się w niezbędne produkty, bez których nasz specjał nie ma racji bytu. Co nam będzie potrzebne?

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 2 g proszku do pieczenia

Ciastka z maszynki

(Wikipedia / Emmanuel BRUNNER, Manu25 / CC BY 3.0)

Smakowite ciastka, które zachwycą niejednego smakosza

Na początku musimy zadbać o to, by produkty na ciastka były w temperaturze pokojowej. Kiedy już to nastąpi, umieszczamy je w misce i zagniatamy. Możemy zrobić to ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Powinniśmy otrzymać ciasto o jednolitej strukturze, która przypomina trochę plastelinę.

Ciasto wkładamy partiami do maszynki do mielenia. Trzeba na nią założyć odpowiednią nakładkę. Dzięki temu otrzymamy ciastka o pożądanym kształcie. Wykładamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Ciastka wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie powinny stać się złociste. Nasz smakołyk jest już gotowy. Możemy go oczywiście wzbogacić o różne dodatki. Dobrze sprawdza się, chociażby kakao, czy zblendowane orzechy. Warto poeksperymentować. Wielbiciele łakoci powinni wypróbować przepis na bananowe ciasto bez pieczenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Domowe Wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł